Poruka Malwarea na Chromeu

Jedan velika zabluda je da su Linux i macOS operativni sustavi otporni na malware i raznu ostalu računalnu gamad. Prema istraživanju koje je proveo AV-Test u posljednje vrijeme sve više malwarea se nalazi upravo na Linuxu i macOS-u.

Tako u 2016. godini broj malwarea na macOS platformi je porastao za 370 % u odnosu na 2015, dok je na Linuxu porast od 300 %.

Iako je nedavno Windows OS pogodila pošast pod nazivom WannaCry, ransomware zauzima manje 1 % od ukupnog broja malwarea pronađenog na računalima. Na Windowsima ukupan broj malwarea u 2016. je u padu oko 15-ak % u odnosu na godinu prije.

U postotcima gledajući prošlu godinu 69.96 % zloćudnog softvera je pronađeno na Windowsima, 5.65% na Androidu i 24.39% na ostalim platformama među koje spadaju macOS i Linux. S obzirom da 91.17% korisnika desktop računala koristi upravo Windowse, ovaj podatak i ne čudi.Naravno, Microsoftov operativni sustav je zbog toga i najzanimljivija meta napadačima.

Porast malwarea i na Androidu

I korisnici Androida mogu imati razloga za brigu jer broj malicioznih aplikacija u 2016. je dosegao 4 milijuna što je duplo više u odnosu na godinu ranije. Nasreću, ransomware na Androidu je iznimno rijedak tek se 8 822 korisnika zarazilo najopakijom vrstom malwarea.

Što se tiče država iz kojih dolazi najviše SPAM-a, putem čega se malware i najčešće širi, na popisu je prva Indija 12%, SAD 11.9%, Vijetnam 11.8%, pa zatim Kina 5.6%.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here