BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition dizajn

Još u 2013 Canonical, tvrtka koja stoji iza najpopularnije Linux distribucije Ubuntua, odlučila je napraviti i pametni telefon baziran na mobilnoj verziju ovog operativnog sustava. Za postizanje tog cilja putem kampanja pokušali su skupiti 32 US milijuna dolara koliko im je trebalo za razvoj i distribuciju Ubuntu pametnih telefona.

Iako su u prvih nekoliko dana skupili skoro 5 milijuna US dolara, do isteka kampanje uspjeli su sakupiti oko 12 US $, tako je projekt zaustavljen iako je Ubuntu touch OS donekle zaživio.

No Canonical nije odustao i još uvijek smatraju da je Ubuntu idealan operativni sustav za mobilne uređaje, pa su u suradnji s tvrtkama Meizu i BQ najavili lansiranje svojih pametnih telefona 2014. I taj plan je propao, no izgleda da će ipak smartphonovi s ovim operativnim sustavom ugledati svijetlo dana i to vrlo skoro.

BQ Aquaris E4.5 Ubuntu Edition

Prema navodima Engadgeta, već idući tjedan prvi mobitel bi trebao krenuti u prodaju. Ne radi se o nekom high-end uređaju poput Ubuntu Edgea kakav je bio najavljivan, već o modelu vrlo skromnih specifikacija pod nazivom BQ Aquaris E4.5. Ovaj smartphone ima zaslon dijagonale 4.5 inča,  960×540 px, a radi se o zaslonu napravljenom u IPS tehnologiji.

Unutar ovog uređaja se nalaze osrednje komponente – Quad-core 1.3GHz MediaTek Cortex-A7 procesor, 1GB RAM-a, 8 GB prostora za pohranu podataka, 8 MP glavna kamera koja može snimati videa kvalitete do 1080p s LED flash-om i automatskim fokusiranjem, 5 MP prednja kamera.

Ostale specifikacije su  Bluetooth 4.0 podrška, Wi-Fi konekcija, Dual-SIM opcija i baterija kapaciteta 2150 mAh.

BQ Aquaris E4.5 će se prodavati putem web trgovina u limitiranim serijama, a neki europski mobilni operateri bi također trebali dobiti ovaj mobitel u svoju ponudu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here