Najnovija verzija Linux operativnog sustava Ubuntu 12.10 je dostupna za preuzimanje. Programeri Canonical-a tvrde da je “Quantal Quetzal“ odlična alternativa Windowsima 8, a kao glavnu prednost navode rad na više platformi.

Za razliku od prijašnjih verzija, sada je naglašena mogućnost pohrane podataka putem „cloud“ tehnologije kako bi podaci bili korisnicima dostupni na što više uređaja.
Npr. ako korisnik pretražuje dokumente u Ubuntu 12.10 OS-u, u rezultatima pretrage osim lokalno pohranjenih datoteka, će biti vidljivi i sadržaji na Google Drive-u, Facebook-u, Flickr-u i sličnim servisima.

Novi alat „Unity Dash“ se koristi kako bi se online aplikacije koristile isto kao desktop aplikacije, tako da više nije potrebno pokretati web preglednik za pristup online servisima.

U paketu dolaze programi Firefox 16.01, Thunderbird 16.01, LibreOffice 3.6.2, Totem, Shotwell, Rythmbox i Nautilus 3.4 file manager. Operativni sustav Ubuntu 12.10 Quantal Quetzal je besplatan za preuzimanje, a instalacijska datoteka (image) iznosi oko 800 MB.

Programeri su napravili i GRUB 2 boot loader koji omogućava istovremeno korištenje ovog operativnog sustava uz Windows 8 OS.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here