Sony Xperia tablet z 4

Tableti u posljednje vrijeme sve više zamjenjuju prijenosna računala, a tržište je preplavljeno raznim modelima poznatih i manje poznatih proizvođača.
Kada je Sony krajem siječnja predstavio svoj Xperia Tablet Z, odmah se znalo da će ovaj uređaj biti sam vrh ponude na tom tržištu.

Sony Xperia Tablet Z tehničke specifikacije

Zaslon10.1 ″, 1200 x 1920 px
Dimenzije266 x 172 x 6.9 mm
Težina112 g
Kamera (stražnja)8.1 MP
Kamera (prednja)2.2 MP
Operativni sustavAndroid 4.1.2 Jelly Bean
Chipset / ProcesorQualcomm Snapdragon APQ8064 / Quad-core 1.5 GHz
RAM2 GB
Interna memorija16 GB , microSD do 64 GB
Baterija 6000 mAh

Xperia Z Tablet je tanak samo 6.9 mm i teži 495 g, a osim stilskog dizajna i hardware je za svaku pohvalu. Četverojezgreni procesor na 1.5 GHz i 2 GB RAM omogućavaju brz multitasking. Zaslon je dijagonale 10.1 inča, rezolucije 1200 x 1920 px (224 ppi), a otporan je na ogrebotine i udarce. Kvaliteta prikaza je vrlo dobra, čak i pod jakim dnevnim osvjetljenjem, za što je zaslužna Mobile BRAVIA Engine 2 tehnologija.

Za snimanje fotografija i videozapisa tu je i 8 MP kamera s Exmor R senzorom, a za  video pozive ugrađena je i prednja 2.2 MP kamera. Dimenzije tableta su 266 x 172 x 6.9 mm, a baterija je kapaciteta 6000 mAh i može izdržati 10ak sati korištenja. Za povezivanje na internet korisnik ima na raspolaganju Wifi, 3G i LTE mreže, kao i mogućnost spajanja putem Bluetootha na druge uređaje. Za pohranu podataka korisnici imaju na raspolaganju 16 ili 32 GB prostora. (zavisno o modelu), a taj prostor se može dodatno proširiti putem SD kartica.

Sony Xperia tablet z 1

Svakako treba napomenuti da je kao i Xperia Z pametni telefon i ovaj tablet vodonepropustan. To ne znači da ga se može koristiti za snimanje podmorja, no ukoliko se nešto po njemu prolije ili upadne u kadu, uređaj će i dalje raditi bez problema. Naravno, potrebno je prethodno dobro zatvoriti sve utore s gumenim poklopcima. Dodirni zaslon se može i koristiti dok je uređaj uronjen u vodu.

Sony je u Xpera Z Tablet ugradio Clear Audio tehnologiju za poboljšanje kvalitete, no ipak software nije čudotvoran. Kako su zvučnici smješteni u uglovima obično su pokriveni rukama, tako da je zvuk prigušen.

Sony Xperia tablet z 3

Operativni sustav i sučelje

Tablet Z dolazi s instaliranim Android 4.1  Jelly Bean OS-om, dok bi uskoro trebala doći nadogradnja na Android 4.2. Sony je u OS ubacio nekoliko svojih aplikacija i tweakova. Na vrhu početnog zaslona se nalazi ikonica za pristup Google Now aplikaciji, a do nje indikator koji pokazuje na kojem ste trenutno zaslonu. U gornjem desnom uglu je ikonica za prilagodbu početnih zaslona kao i ikonica za pristup svim instaliranim aplikacijama.

Slično kao i na Samsungovim tabletama, Xperia Z tablet ima i Small Apps traku s aplikacijama koja se pokreće putem ikone na dnu zaslona. Dodatne Small Apps se mogu preuzeti s Google Play trgovine.

Zaključak i cijena

Za cijenu od 5.499 kuna u Vipnetovoj ponudi, koliko je potrebno izvoditi za slobodan uređaj, dobiva se najtanji i najlakši tablet trenutno dostupan u prodaji s vrhunskim hardwareom. Jednina zamjerka je kvaliteta zvuka koja nije na razini ostalih karakteristika.

Sony Xperia tablet z 2

1 komentar

  1. Preskup uređaj ovo je namjenjeno surferima na kiši
    ili onima kaj rade s blatom pa kad se sav zablati
    Samo ga hitiš ( baciš ) u vešmašinu i opereš ,
    a na centrifugi posušiš .

    Zato je uređaj skup za nas smrtnike koji preživljavamo !

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here