Internet Explorer 12 Logo

Idući tjedan Microsoft ukida podršku za sve verzije Internet Explorera osim one najnovije IE11, stoji na službenim stranicama tvrtke.

Službena podrška se ukida 12. siječnja 2016 i počevši tog dana svi koji koriste starije verzije Internet Explorera biti će obaviješteni da prijeđu na najnoviju verziju preglednika.

Kraj službene podrške ne znači da starije verzije neće raditi, već Microsoft više neće izdavati zakrpe i sigurnosna ažuriranja, odnosno korištenje IE 8,9 i 10 će predstavljati sigurnosni rizik. Isti je slučaj i s Windowsima XP koja se još uvijek nalazi instaliran na velikom broju računala, no Microsoft je već odavno prestao s slanjem bilo kakvih ažuriranja sustava.

Prema podacima dostupnima na NetMarketShareu Internet Explorer je najpopularniji web preglednik, zavaljujući prvenstveno korisnicima iz Kine, no već duže vrijeme njegov udio je u stalnom padu. U prosincu prošle godine udio IE-a je pala po prvi put ispod 50 %.

Zbog negativne reputacije Internet Explorera Microsoft je odlučio korisnicima ponuditi novi, brz i moderan web preglednik Microsoft Edge, koji bi trebao biti zamjena za IE i dostupan je isključivo na Windowsima 10.

Postojeći korisnici Internet Explorera 8,9 i 10 imaju mogućnost odabrati ili gore navedene Microsoftove web preglednike ili alternativu poput Opere, Firefoxa i Chromea koji se mogu instalirati na bilo koju verziju Windowsa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here