Završna verzija Internet Explorera 10 je stigla i za Windows 7 operativni sustav, iako je „release preview“ dostupna još od sredine studenog prošle godine.

Da bi instalirali ovu verziju Internet Explorera potrebno je imati instaliran i Service Pack 1 za Windows 7, dok će ova verzija biti ponuđena za instalaciju i putem automatskih Windows nadogradnji. Prema riječima programera iz Microsofta, IE 10 je 20 % brži od prethodne verzije, što se primjećuje čim se program počne koristiti.

Sučelje i značajke

Kao što smo već spominjali, sučelje nije radikalno izmijenjeno u odnosu na Internet Explorer 9. Najveća novina je mogućnost da se omiljene stranice  sada mogu prikačiti u samu programsku  traku  Windowsa, i na taj način dobivati obavijesti s tih web lokacija (poput novih poruka na društvenim mrežama ili nove email poruke).

Zanimljivo je da je Microsoft automatski uključio „Do not track“ opciju, koja omogućava blokiranje kolačića od strane oglašivačkih stranica, a uključena je i hardwareska akceleracija. Slično je ovaj tjedan najavila i Mozilla za svoj web preglednik Firefox

Od ostalih značajki izdvajamo integriranu provjeru pravopisa, unaprijeđene performanse prilikom izvođenja JavaScripta kao i podršku za 30 ak novih web standarda među kojima su HTML5 i CSS3.

Možda bi najviše koristi od ove verzije trebali imati web programeri, jer ova verzija bi trebala biti kompatibilna s svim važećim web standardima.

Microsoft je Internet Explorer za Windows 7 lokalizirao na 95 jezika, među kojima je i hrvatski.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here