Nik Collection HDR Efex Pro

Google je danas objavio kako će Nik Collection skup programa i dodataka za uređivanje slika od sada biti besplatan za korisnike. Do sada je ovaj paket koštao 149 US $, tako da je ova vijesti odlična za sve foto entuzijaste ali i profesionalne fotografe.

Nik Collection kolekcija se sastoji od sedam dodataka za Adobe Photoshop i Lightroom koji daju vrhunske mogućnosti obrade fotografija.

U paketu dolaze slijedeće aplikacije: Analog Efex Pro, Color Efex Pro, Silver Efex Pro, Viveza, HDR Efex Pro, Sharpener Pro i Dfine.

Nik Collection aplikacije

Analog Efex Pro služi za dodavanje efekta klasičnog fotoaparata na moderne digitalne fotografije, Color Efex Pro je aplikacija za dodavanje raznih filtra, korekcija, retuširanja i kreativnih efekata.

Silver Efex Pro je aplikacija za dodavanje crno bijelog efekta na fotografije, a korisnici mogu izabrati između 20 različitih predefiniranih postavki.  Viveza služi za selektivno podešavanje boja i tona na fotografijama, dok HDR Efex Pro služi za dodavanje HDR efekta na fotografije (moj osobni favorit). Korisnici na raspolaganju imaju razne HDR efekte od realističnih do potpuno nerealnih umjetničkih efekata.

Sharpener Pro služi za izoštravanje fotografije, odnosno pojačavanje detalja koji na prvi pogled nisu bili vidljivi na fotografiji, dok Dfine aplikacija služi za softverskog uklanjanje šuma na slikama.

Nik Collection Silver Efex Pro

Navedene aplikacije se osim kao dodaci za gore navedene Adobeove programe mogu koristiti i kao standalone aplikacije, no onda ćete morati svaki put snimiti sliku prije ukoliko je želite obraditi s nekim drugim alatom iz Nik Collection softver kolekcije.

Ukoliko ste zainteresirani za korštenje ovih alata svakako preporučujem vam da pogledate tutoriale na službenom YouTube kanalu gdje je detaljno objašnjeno kako koristiti pojedini alat iz ove kolekcije.

Nik Collection je dostupan za Windowse i Mac sustave, instalacijska datoteka ima cca. 450 mb (nije baš mala), a možete je preuzeti s ove stranice.

Update 11.06.2018

Nakon dvije godine Google je prodao ovaj program tvrtci DxO koja je izbacila novu verziju. Nažalost za Nik Collection sada više nije besplatan već je za njega potrebno izdvojiti 49.99 US $.