Router

Svi mi koji koristimo internet znamo da problemi s routerom ponekad znaju nas koštati dosta vremena ali i živaca. Za razliku od klasičnog ponovnog podizanja sustava (rebootanja) ponekad je potrebno resetirati router na tvorničke postavke kako bi se riješili problemi s spajanjem na internet. Tvorničko resetiranje briše sve podatke iz routera – spremljenu lozinku, naziv mreže i ostale postavke. Pojednostavljeno, na ovaj način vraćate uređaj u onakvo stanje kakvo je bilo kada ste ga kupili.

Ukoliko ponovno pokretanje ne daje rezultate ovo je ponekad jedini način rješavanje problema, no reset ne bi trebao biti prvi korak već to napravite jedno ako na druge načine ne možete riješiti problem s vašom internet vezom.  Isto tako ukoliko ste se odlučili za prodaju routera bilo bi dobro prije obaviti tvornički reset prije toga.

Resetiranje putem gumba na routeru

Mnogi routeri na sebi imaju gumb za resetiranje na svom dnu ili poleđini, a za pritisnuti taj gumb možda će vam trebati igla ili spajalica. Za ovo može vam i poslužiti i igla za vađenje SIM kartice koju ste dobili s mobitelom.

Na nekim routerima dovoljno je taj gumb držati pritisnut 10 sekundi kako bi se resetirao, no neki routeri imaju drukčiji način restiranja. Ukoliko nemate upute u kojima je procedura točno navedena, možete probati 30-30-30 metodu. Prvo držite dugme pritisnuto 30 sekundi, zatim isključite router iz struje na 30 sekundi, uključite router u struju i ponovo držite dugme 30 sekundi.

Resetiranje putem web sučelja

Svim routerima se može pristupiti putem sučelja iz vašeg web preglednika. Koju točno IP adresu upisati potrebno je provjeriti u uputama. Možete alternativno provjeriti ovaj podatak i u postavkama mreže – tražite oznaku Default Gateway.

Zadana IP adresa

Upišite tu adresu u adresnu traku u web pregledniku i upišite svoje korisničko ime i lozinku. Ukoliko niste postavili svoj podatke, velike šanse su da je i korisničko ime i lozinka „admin“ ili „user“ (bez navodnika). Ukoliko je potrebno na ovoj stranici možete potražiti zadane pristupne podatke za većinu routera.

Kada pristupite postavkama onda pronađite opciju „Factory reset“ i kliknite je.

Tvornički rester routera

Nakon resetiranja potrebno je ponovo pristupiti routeru putem IP adrese u pregledniku dok se router spojen kablom s računalom (jer sada bežična mreža nije podešena) i upisati nanovo naziv vaše mreže i lozinku za spajanje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here