LibreOffice logotip

The Document Foundation je najavio kako će uskoro izbaciti online verziju LibreOfficea. Kao i desktop verzija ovog uredskog paketa i nova online verzija će biti potpuno besplatna za korištenje.

Ovo je sigurno odlična vijest za sve ljubitelje LibreOfficea, a na ovaj način će program postati još veća konkurencija prvenstveno Microsoftovom Officeu 365, ali i Google Dokumentima.

LibreOffice Online će omogućavati kreiranje dokumenta, tablica i multimedijalnih prezentacija i njihovo uređivanje putem web sučelja, neovisno na kojem uređaju je koristite.

Eliane Domingos de Sousa iz The Document Foundationa je izjavila kako zahvaljujući povećanju broj tvrtki koje su odučile investirati u LibreOffice, program će uskoro postati dostupan na svim platformama, uključujući i cloud. Zahvalila se i IceWarpu koji je pružio resurse za daljnji razvoj LibreOffice Online projekta.

Sam program se počeo razvijati još 2011. godine, a nastao je odvajanjem od OpenOffice.org projekta, koji je podijeljen u Apache OpenOffice i LibreOffice. I dan danas su oba uredska paketa vrlo slična i većina korisnika neće primijetiti veliku razliku među njima. Naravno, i jedan i drugi paket su potpuno besplatni za korištenje i radi se o ponajboljim open-source programima ove namjene.

Najveća prednost je svakako kompatibilnost s Microsoft Office Word, Excel i Powerpoint programima, tako da dokumenti kreirani s ovim programima mogu se uređivati putem LibreOfficea.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here