LibreOffice je paket uredskih programa kompatibilan s Microsoft Office-om, a dostupan je na nekoliko platformi (Windows, Mac i Linux). Ovaj program je potpuno besplatan, kako za korištenje tako i za daljnju distribuciju.

Ovaj program je nastao krajem 2010. godine kao zamjena za OpenOffice.org, kada je iz  Oracle-a najavljeno da prestaju s razvojem OpenOffice.org paketom programa.  Trenutno LibreOffice dolazi predinstaliran na Linux baziranim operativnim sustavim (Ubuntu, Fedora,  OpenSUSE, Linux Mint).

Alati u LibreOffice paketu:

Writer

LibreOffice Writer je uređivač teksta i služi kao zamjena za MS Word. S ovim alatom moguće je kreiranje dokumenta, njihovo spajanje, a integrirane su opcije za provjeru pravopisa, umetanje tablica, automatska korekcija pravopisa.

Libre office Writer

Calc

LibreOffice Calc je program za izradu proračunskih tablica, koje se  koriste za izračunavanje i analizu podataka, matematičku obradu podataka, izračun statistike i prikaz putem grafikona.  Ovaj alat je u cijelosti  kompatibilan s  Microsoft Excel proračunskim tablicama.

LibreOffice – besplatan paket uredskih programa 1

Impress

LibreOffice Impress  je alat za izradu multimedijalnih prezentacija. Koristeći ovaj alat moguće je lako umetanje grafikona, grafičkih elemenata i multimedije, a zamjenjuje MS PowerPoint.

Base and Chart

Base je alat za uređivanje baze podataka, koji podržava dBase format zapisa, no s ovim alatom je moguće povezivanje i na vanjske baze podataka. Chart je alat koji služi za izradu grafikona.

Draw

Draw alat služi za izradu skica, a podržava umetanje raznih grafičkih datoteka i njihovu obradu.

Math

Math je alat za izradu matematičkih formula, koje se poslije lako mogu umetnuti u bilo koji drugi alat iz ovog paketa programa.

Velika prednost ovog paketa programa je njegova lokalizacije na brojne jezike među kojima je i hrvatski. LibreOffice instalacijsku datoteku  (oko 200 MB)  je moguće preuzeti s službene stranice putem torrent datoteke.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here