Windows 10 S na Microsoft Surface PRO

Microsoft tvrdi da su Windowsi 10 S brži od „običnih“ Windowsa 10, no izgleda da to baš i nije slučaj.

S obzirom da „S“ verzija nema mogućnost instaliranja računalnih programa nego aplikacija putem Windows trgovine nekima bi i mogla ova verzija biti brža od klasične, no uspoređujući frišku instalaciju Windowsa 10 Pro i S neke razlike u performansama gotovo i nema.

Naravno, ukoliko se na punokrvne Windowse 10 nakrca svakojakog softvera onda bi ovakva instalacija, pogotovo nakon nekog vremena, mogla i znatnije usporiti rad računala, jer je više programa dodano u start-upe i više stavki je uneseno u registar Windowsa.

No, i ovako mnogi korisnici vole napraviti čistu instalaciju operativnog sustava, upravo zbog poboljšanja performansi.Pogotovo se preporučuje čista instalacija Windowsa kada izađe veća nadogradnja poput Creator Updatea i Anniversary Updatea.

S druge strane po pitanju sigurnosti nema sumnje da su Windowsi 10 S sigurniji od Pro ili Home verzije. No, to i nije čudno s obzirom da se na njih ne može niti instalirati maliciozan softver, jedino ako se kojim slučajem nađe takva aplikacija u Windows trgovini. Prednost je i što kod S verzije nećete imati potrebu za tako čestom reinstalacijom s obzirom na manji broj instaliranog softvera koji bi mogao raditi probleme.

Upravo razni instalirani programi su glavni razlog usporavanja Windowsa nakon nekog vremena. Što ih više instalirate to će računalo biti sporije. S druge strane kada na računalo ne bi instalirali ostale programe osim aplikacija koje dođu s Windowsima 10, tada bi performanse bile iste i nakon nekoliko godina korištenja.

Saša Urličić
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here