Windows 10 S laptop

Microsoft je predstavio novu verziju Windowsa 10 pod nazivom Windows 10 S. Ova verzija Microsoftovog operativnog sustava je namijenjena prvenstveno za obrazovne ustanove, učenike i studente, a glavna razlika u odnosu na Home i Pro verzije je što će Windows 10 S biti limitiran na aplikacije koje se mogu preuzeti putem Windows Storea.

Windows 10 S laptop

 

Dakle, radi se o svojevrsnoj alternativi ChromeBook računalima i Chrome OS-u, koja će se moći izvoditi na slabijim računalima.

S obzirom da Windows 10 S ne podržava instalaciju klasičnih računalnih programa znatno su sigurniji od „punih“ verzija i manje osjetljivi na malware i ostale računalne viruse. Osim navedenog, štedljiviji su za bateriju i troše manje sistemskih resursa. Microsoft je na prezentaciji pokazao kako je dovoljno samo 15 sekundi otkada se računalo pokrene dok se korisnik ne logira na operativni sustav.

Windows 10 Sigurnost

S obzirom na restrikcije unutar OS-a, brojni programi kao što je primjerice Google Chrome jednostavno se neće moći instalirati na ovu platformu, tako da je jedini podržani web preglednik Microsoft Edge.

Što se tiče kompatibilnosti s hardverom Windows 10 S će se moći instalirati na sve uređaje na koje se mogu instalirati i ostale verzije 10-ke. Najavljeno je kako će uskoro u Windows Store doći i pune aplikacije Office 365 kako bi se i one mogle instalirati na računala s novom verzijom OS-a.

Ovo i nije prvi put da Microsoft izbacuje ovakvu „krnju“ verziju svog operativnog sustava, sjetimo se Windows RT koji su izašli 2012. godine, no nakon 3 godine su neslavno propali.

Microsoft Surface Laptop

Istovremeno, tvrtka je predstavila i novi Surface Laptop koji dolazi upravo s Windows 10 S. Laptop dolazi s 13.5“ ekranom 1080p rezolucije osjetljivim na dodir, a zahvaljujući upravo ovoj verziji operativnog sustava jedno punjenje baterije će moći izdržati do 14.5 sati korištenja.

Ovo ljeto se očekuje izlazak prvih laptopa ostalih proizvođača s ovom verzijom Windowsa, a njihova početna cijena bi trebala biti vrlo povoljna – već od 189 US $,  dakle nešto više od 1300 kn.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here