Tamna tema u Windowsima

Stigla nam je druga velika nadogradnja Windowsa 10 pod nazivom Anniversary Update, koja je donijela popriličan broj izmjena i poboljšanja ove verzije Microsoftovog operativnog sustava. Ovaj put popis promjena je mnogo veći nego kod Threshold 2 nadogradnje iz studenog prošle godine.

Windows 10 Anniversary Update možete preuzeti putem automatskih ažuriranja ili nadogradnju možete preuzeti na službenim stranicama.

Novi izgled startnog izbornika

Novine su brojne pa ćemo navesti one najznačajnije. Izbornik start je ponovo redizajniran i sada se s njegove lijeve strane nalazi duga lista instaliranih aplikacija i programa. Na vrhu te liste se nalaze najpopularniji programi / aplikacije kao i oni nedavno instalirani.

Pristup postavkama, profilu i ikona za gašenje i resetiranje sustava je premještena u sami lijevi kut startnog izbornika. Pločice se, kao i do sad, nalaze s desne strane.

Cortana

Cortana je unaprijeđena i postala još pametnija. Sada je dostupna i na „lock screenu“. Jedini problem je što za korištenje ovog glasovnog asistenta potrebno je promijeniti regiju u regionalnim postavkama, jer Cortana kod nas još uvijek nije dostupna.

Cortana se može integrirati s vašim Android ili Windows pametnim telefonom, te obavijesti s mobitela možete primati na računalo. Također, na vašem računalu možete dobiti obavijest kada je nivo baterije na vašem mobitelu nizak.

Windows 10 Anniversary Update start screen

Nova tamna tema

Windows 10 Anniversary Update je donio novu tamnu temu za aplikacije. Ukoliko uključite ovu opciju onda će neke aplikacije imati tamnu pozadinu s svijetlim tekstom. One aplikacije kojima programeri nisu omogućili tamnu temu i dalje će izgledati kao i do sada s bijelom pozadinom i tamnim tekstom.

Microsoft Edge je napokon dobio podršku za ekstenzije

Nakon dugog čekanja web preglednik Edge je dobio mogućnost dodavanja ekstenzija. Trenutno ih nema mnogo, no nema sumnje da će se u budućnosti to promijeniti. Ekstenzije se preuzimaju iz Windows trgovine.

Microsoft edge ekstenzije

Lakše vođenje zabilješki

Pomoću alata Windows Ink i Notes korisnici sada mogu lakše voditi svoje zabilješke. Ove značajke su namijenjene prvenstveno onima koji posjeduju zaslone osjetljive na dodir i stylus.

Ukoliko posjedujete ovakav uređaj Windows Ink će vam se prikazati u system trayu. Putem tog izbornika možete odabrati nekoliko aplikacija putem kojih možete nešto skicirati ili dodati bilješku zapisanu rukopisom.

Iako ovakav način vođenja zabilješki i skiciranja nije nikakva novost, Anniversary Update je omogućio da se ovakve bilješke sinkroniziraju putem Cortane s ostalim uređajima. Na sličan način možete sebi dodati nekakvu napomenu koja će biti dodana u kalendar.

Screen Sketch aplikacija omogućava crtanje na zaslonu uređaja. Kada se pokrene Screen Sketch radi snimku trenutnog sadržaja na zaslonu, na kojem onda putem stylusa možete nešto nacrtati ili napisati tekst.

Windows Hello autentifikacija

Windows Hello je značajka koja omogućava da putem lica ili otiska prsta otključaju neki Windows uređaj. Hello je do sada služio za otključavanje samog računala, a od sada je moguće ovakav način utentifikacije koristiti i u drugim aplikacijama ili web stranicama, primjerice prilikom autoriziranja neke on-line kupnje.

Sve ovo navedeno je samo jedan dio od novina koje je donio Windows 10 Anniversary Update. Neki korisnici su prijavili probleme prilikom korištenja nekih antivirus alata pout Avasta s ovom nadogradnjom. Svakako je preporučljivo napraviti backup važnih dokumenta prije pokretanja procesa nadogradnje iako postoji mogućnost vraćanja sustava na staro stanje (prije Anniversary Updatea).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here