Prvi Android One Uređaji

Google je početkom ljeta na svojoj I/O konferenciji najavio nove pametne telefone pod nazivom Android One. Cilj ovog projekta je svima ponuditi smartphone po vrlo povoljnim cijenama, tako da je event na kojem su i predstavljeni ovi uređaji održan u Indiji koja bi trebala i biti jedno od glavnih tržišta ovog projekta. U toj državi postoji 920 milijuna korisnika mobitela, no svega 28 % njih koristi pametne telefone, navodi Economic Times. Inače, cijena uređaja bi trebala biti oko 100 US $, dakle oko 550 kuna.

Android One je u početku bio zamišljen i kao odgovor na Nokia X projekt, Microsoftovih super jeftinih smartphonova, baziranih na custom verziji Androida. Nedavno je Microsoft od ovog projekta odustao, tako da Google i neće imati pravu konkurenciju na tim tržištima.

Specifikacije

Prva tri uređaja iz Android One serije su Micromax, Spice i Karbonn i imaju 4.5 inčni IPS zaslon rezolucije 854 x 480 px, 1.3GHz MediaTek procesor s četiri jezgre, 1 GB radne i 4 GB interne memorije, kao i podršku za SD kartice.

Svi modeli su opremljeni dvjema kamerama, od kojih glavna ima 5 MP dok prednja ima 2 MP, a opremljeni su dual-SIM utorom i 3G, Wi-Fi, Bluetooth 4.0 i GPS konekcijama.

Ono što je prednost u odnosu na ostale uređaje u low-budget segmentu je to što svi modeli dolaze s najnovijom verzijom Androida 4.4.4 KitKat, a nove nadogradnje bi trebali stizati vrlo brzo nakon službenog izlaska.

Android One uređaji će biti u potpunosti lokalizirani za određena tržišta, a Google planira uvesti i posebnu verziju YouTubea za ove korisnike koja bi trebala omogućiti skidanje video zapisa na svoj uređaj kako bi se smanjila potrošnja podatkovnog prometa.

Do sada kupnjom low-budget uređaja vlasnici bi uglavnom dobivali smartphone s zastarjelim operativnim sustavom, koji bi rijetko dobivao nove nadogradnje, no Android One će omogućiti korištenje najnovijeg OS-a, baš kao što je slučaj s Nexus ili Google Play Edition uređajima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here