Googleova Neuxus serija pametnih telefona je poznata po tome što nudi uređaje vrhunskih specifikacija po povoljnim cijenama, a Google s novim projektom Android One želi ovakvu vrstu uređaja ponuditi što više korisnika, prvenstveno onima u zemljama u razvoju.

Moglo bi se dakle reći da je ovo svojevrstan odgovor na Microsoft i njegov Nokia X projekt, koji ima isto ciljano tržište. Android One uređaji bi trebali imati ipak jače specifikacije no i dalje vrlo povoljnu cijenu. Probni uređaj je proizveo Micromax, a predstavljen je na ovogodišnjoj Google I/O konferenciji prošlog tjedan. Micromax Android One smartphone ima 4.5 inčni zaslon, dual-SIM podršku, utor za SD karticu, a cijena bi trebala biti oko 100 US $.

Najzanimljivija je najava kako će ovi uređaji automatski primati najnoviju nadogradnju operativnog sustava, jer se radi o „punokrvnom“ Androidu, bez raznih dodataka na sučelju, odnosno bloatwarea kojeg razni proizvođači znaju „utrpati“ u telefon.

Trenutno je Android One projekt baziran na Indijsko tržište, no uskoro bi se trebali ovi uređaji pojaviti i na ostalim svjetskim tržištima.

Saša Urličić
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here