Nokia X Serija uređaja

Nokia je na MWC 2014 donijela svoje prve Android pametne telefone – Nokia X, Nokia X+ i Nokia XL, koji su najavljeni nekoliko mjeseci nakon što je Microsoft kupio finsku tvrtku.

Prvo što će se svidjeti mnogima je cijena uređaja. Cijena najjeftinijeg modela je 90 €. Po samoj cijeni može se zaključiti da se radi o low budget uređajima.

Hardware

Sva tri uređaja (X, X+ i XL) imaju dual-core procesor radnog takta od 1 GHz. Što se tiče radne memorije Nokia X ima 512 MB, dok X+ i XL modeli imaju 256 MB više. X i X+ dolaze s 4 inčnim IPS zaslonom, dok Nokia XL ima 5 inčni zaslon i 5 MP kameru. Kamera na slabijim modelima je 3 MP.

Za pohranu podatka telefoni imaju 4 GB prostora, koji se može nadograditi putem SD kartica. Kapacitet baterije na Nokia X i X+ modelima je 1500mAh dok, dok XL model ima bateriju 2000mAh

Software

Na prvi pogled sučelje ovih uređaja je sličnije Windows Phone OS-u, nego Androidu. Ipak radi se o telefonima baziranim na  Android 4.1.2 Jelly Bean-u, no za razliku od ostalih Android uređaja, ovi uređaji neće imati podršku za aplikacije – Google Play i Google Karte. Aplikacije će se moći preuzimati s Nokijine vlastite trgovine aplikacija.

Što se tiče raspoloživosti, Nokia X bi trebala uskoro doći na tržište, dok bi modeli X+ i XL trebali doći za koji mjesec.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here