U zadnje vrijeme dominacija Windows operativnog sustava sve više slabi, dok broj korisnika raznih open source Linux distribucija se povećava.

Linux je dugo vremena imao imidž operativnog sustava kojeg je teško instalirati i da je početnicima težak za rad.

Linux Live USB Creator (LiLi) je upravo namijenjen korisnicima koji se prvi put susreću s Linux operativim sustavom. Sve što vam je potrebno za instalaciju je USB stick od 2 GB i nekoliko minuta slobodnog vremena. Nikakve dodatne upute vam nisu potrebne.

 

Priprema za instalaciju

Nakon preuzimanja i instalacije ovog programa, otvara se sučelje koje u par koraka pripremi USB stick za instalaciju Linuxa. Prvi korak je upućivanje programa prema lokaciji USB sticka, drugi je odabir Linux distribucije za instalaciju. Moguće je odabrati datoteku prethodno pohranjenu koja je već na računalu ili iz padajućeg izbornika odabrati neku od Linux distribucija i na taj način je preuzeti. Za početnike najbolja distribucija Ubuntu, jer je najlakša za korištenje.

Idući korak je upisivanje osobnih podataka i Linux Live USB Creator je spreman za instalaciju. Ako je sve u redu podešeno, dovoljno je kliknuti na žutu ikonu munje i odabrana Linux distribucija će biti prebačene na USB stick.

LinuxLive_USB_Creator

Pokretanje instalacije

Postoji dva načina kako pokrenuti novi Linux OS. Prvi je resetiranje računala i odabir boota s USB sticka, no na ovaj način nemate pristup Winowsima.

Drugi način je da pokrenete opciju Virtualize This Key, koja pokreće odličan VirtualBox software.
Ovaj način omogućava pokretanje i izvođenje programa iz samog VirtualBox-a,neovisno koji operativni sustav koriste. Drugim riječima, možete koristiti Windows OS i iz VirtualBox-a pokrenuti  Linux.

Problem kod ovakvog pokretanje je veliko zauzeće sistemskih resursa, jer računalo pokreće dva operativna sustava istovremeno, no ukoliko dođe do zastajkivanja pogasite pozadinske programe koje ne koristite.

Linux Live USB Creator može uvelike pomoći svima koji žele isprobati ili naučiti koristiti neku od Linux distribucija, bez opasnosti za korisnikov operativni sustav i podatke na njemu.

Saša Urličić
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here