Android Logotip na crnoj pozadini

Na nedavnoj Google I/O konferenciji predstavljen je Android M, a tijekom tog predstavljanja Googleovi inženjeri su prikazali novu značajku koja bi trebala produljiti vijek trajanja baterije u stand-by načinu rada.

Značajka Doze bi trebala koristiti senzore pokreta koji su ugrađeni u mobitel i ukoliko se uređaj ne koristi duže vrijeme isključiti određene procese i sinkronizaciju podataka. App Standby značajka bi trebala služiti za isključivanje nepotrebnih konekcija i pozadinskih procesa aplikacija koje su neaktivne i pokrenuti ih kada se aplikacija ručno pokrene ili uređaj uključi u napajanje.

Dave Burke iz Googlea je izjavio na predstavljanju novog operativnog sustava da ove značajke produžavaju trajanje baterije za 2 X u ovom režimu rada.

Njemački site Computerbase je testirao Nexus 5 pametne telefone i rezultati testiranja su i više nego dobri. Jedan primjerak Nexusa 5 je imao Android 5.1.1 Lollipop, dok je drugi imao Android M.

Android Lollipop 200 sati – Android M 533 sata

Nakon 8 sati trajanja stand by mod testa Nexus 5 s Lollipopom je potrošio 4 % baterije, dok je onaj s Android M verzijom potrošio 1.5 % baterije. Nakon 24 sata u stand by načinu rada Android 5.1.1 je potrošio 12 %, dok je Android M potrošio 4.5 % baterije, a nakon 48 sati testiranja razlika je bila još veća – model s 5.1.1 verzijom je potrošio 24 % baterije, a onaj s M verzijom svega 9 %.

Na kraju testiranja Nexus 5 s Android M OS-om je izdržao 533 sata u stand-by načinu rada, dok je onaj s Androidom 5.1.1 izdržao 200 sati.

Koliko će ove značajke povećati ukupno trajanje baterije na novim Androidima trebali bi saznati ovu jesen kada se očekuju i prvi Nexusi s novom verzijom Androida.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here