Windows RT Microsoft Surface

Kada su Windowsi RT predstavljeni u listopadu 2012. godine trebali su predstavljati budućnost kako za računalstvo tako i za samu tvrtku Microsoft. Ipak, u ove dvije godine platforma se nikada nije razvila na način kako je ekipa iz Redmonda zamišljala.

Windowsi RT su namjeni prvenstveno tabletima baziranim na 32bitoj ARM arhitekturi, a iako dijele dosta sličnosti s Windowsima 8, radi se o zatvorenijem tipu operativnog sustava, gdje korisnici nisu mogli imati istu fleksibilnost kao i na običnoj verziji Windowsa.

Najpopularniji uređaj na ovoj platformi bio je Microsoftov Surface tablet koji je trebao biti prekretnica, jer se tada smatralo kako će tableti u velikom broju zamijeniti računala. Međutim, dolaskom pametnih telefona velikog zaslona tzv. Phableta, potražnja za tabletima ipak nije toliko porasla.

Drugi veliki problem ne samo za Windows RT, već i za Windows Phone OS je što programeri izbjegavaju izbaciti aplikacije za Windowse, već izbacuju isključivo Android i iOS verzije aplikacija.

Windows store nikada nije imao dovoljan broj popularnih aplikacija, a Windows RT nije mogao pokretati klasične desktop aplikacije. S toga i nije čudno da kupci su uglavnom se odlučivali za Android tablete ili iPade, za koje ima mnogo više zanimljivih aplikacija.

Tako Microsoftov novi Surface 3 tablet dolazi s punom verzijom Windowsa, što je dokaz da je tvrtka u potpunosti odustala od RT verzije. Nažalost, vlasnici uređaja s Windowsima RT će ostati zakinuti i za nove Windowse 10 jer njihovi uređaji neće dobiti nadgradnju na najnoviju verziju operativnog sustava.

Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here