Microsoft Windows 10 Logotip

Putem Windows insider programa, kojem se i vi možete pridružiti,  Microsoft je izdao novu Windows 10 Technical Preview verziju pod oznakom 10041 koja donosi ispravke nekih bugova iz prethodne verzije (Build 9926) ali i neke nove značajke u Windowsima.

Svi koji su na brzom kanalu nadogradnji već su trebali primiti ovu verziju.

Neke od novina u ovoj verziji su:

  • prozirnost startnog izbornika
  • opcija da se aplikacije prikvače iz svih aplikacija u najkorištenije
  • promjene na virtualnom desktopu gdje je sada moguće povući prozor na virtualni desktop
  • alatna traka prikazuje pokrenute aplikacije na virtualnom desktopu koji se koristi

Gabe Aul iz Microsofta je na svom blogu objasnio kako ove izmjene omogućavaju bolje korištenje radnog prostora unutar Windowsa.

Osim navedenog, objašnjeno je kako će Cortana biti dostupna u još nekim državama poput Ujedinjenog Kraljevstva, Kine, Italije, Španjolske, Francuske i Njemačke, osim u SAD-u gdje je već i sada dostupna.

Novina je i fly-out izbornik prilikom odabira mreža, što omogućava brže povezivanje na željenu bežičnu mrežu, a nadograđena je i aplikacija za fotografije koja može prikazivati i fotografije iz OneDrivea, a ne samo one fotografije koje su pohranjene lokalno na računalu. U ovoj aplikaciji je dodana podrška za RAW format.

I sama podrška putem insider programa je unaprijeđena kako bi korisnici lakše mogli komentirati ili prijaviti probleme u Windowsima 10. Navedena je i lista poznatih bugova koja uključuje probleme s aplikacijom kalendara i Maila. Navedeni bugovi će biti otklonjeni u narednim Technical preview verzijama.

Kao što je najavljeno, stabilna verzija Windowsa 10 će doći ovo ljeto i to najvjerojatnije u kasnom kolovozu ili početkom rujna. Iz tvrtke su potvrdili kako će čak i oni koji nemaju legalnu licencu Windowsa 7 ili 8/8.1 moći nadograditi operativni sustav na Windowse 10.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here