Windows 7 sigurnost

Sva računala s Windows 7 operativnim sustavom koji nemaju instaliran antivirus sustav ili  imaju onaj koji nije kompatibilan s ovom verzijom Windowsa više neće primati sigurnosna ažuriranja. Razlog ovomu je što je više korisnika prijavilo BSOD nakon instalacije nekih updatea.

Microsoft od proizvođača antivrus alata traži da postave specifičan ključ u registru koji označava da sustav može primiti zakrpe za Spectre i Meltdown. Ovo je potrebno jer antivirusni alati ponekad nisu kompatibilni s sigurnosnim zakrpama što rezultira nemogućnošću podizanja operativnog sustava. Popis proizvođača koji su kompatibilni s ovom verzijom sustava možete pronaći ovdje.

Isto tako, ako nije postavljen ovaj ključ u registru, odnosno ako uopće nije instaliran antivirusni sustav na računalu zadnja sigurnosna nadogradnja je ona koja je izašla krajem prošle godine, a ona ne štiti od Spectre i Meltdown ranjivosti.

Windowsi 7 nemaju ugrađenu zaštitu poput Windowsa 10. Postoji Defender program no on nije potpuna zaštita kao što je Windows Defender na Windowsima 8.1 i 10, već štiti samo od Spywarea.

Tako je najbolje ili instalirati nekakav kompatibilan antivirusni program, a dovoljan je i besplatan Microsoft Security Essentials koji će podesiti ključ u registru. Druga opcija je nadograditi Windowse na noviju verziju kako bi vaše računalo bilo zaštićeno.

Iako  Windows 7 više ne primaju osnovnu podršku još 13. siječnja 2015 odnosno nove značajke, do 14. siječnja 2020 će primati sigurnosne zakrpe u vidu proširene podrške.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here