Računalo s Windowsima 10

U jesen 2021 Microsoft je izdao Windowse 11, trenutno aktualnu verziju najkorištenijeg operativnog sustava. Sada je sav fokus tvrtke prebačen upravo na tu verziju, pa tako starije verzije pomalo padaju u zaborav.

Microsoft je potvrdio da Windowsi 10 više neće dobivati velika ažuriranja s novim značajkama. No to ne znači da je podrška ukinuta jer će se i dalje izdavati sigurnosna ažuriranja. Windowsi 10 će primati ovakve nadogradnje sve do 14. listopada 2025, no neće biti novih verzija. Dakle, verzija 22H2 će biti posljednja a i ona nije donijela korisnicima neke velike novine već uglavnom sitne popravke unutar sustava.

Trenutno oko 21% korisnika koristi najnoviju verziju Microsoftovog operativnog sustava, dok 10-ku koristi čak 73%. Sada tvrtka na svom blogu poziva sve da nadograde svoja računala na nove Windowse 11.

Ova nadogradnja je besplatna za sve koji posjeduju Windows 10 licencu. Nadogradnju je moguće napraviti na više načina – putem Windows updatea zadržavajući svoje datoteke, aplikacije i postavke. Mi preporučujemo novu instalaciju s time da je onda potrebno sigurnosno pohraniti sve datoteke koje želite vratiti na računalo.

Iako automatska nadogradnja traje kraće, uvijek je najbolje izvršiti čistu instalaciju kako bi se smanjile mogućnosti pogrešaka i drugih problema.

Windows 10 izvorno je lansiran 29. srpnja 2015. i od tada je izašlo 12 velikih ažuriranja. 2025 će ući u svoju desetu godinu postojanja, a tada bi aktualni trebali biti Windows 12 koji bi svjetlo dana trebali ugledati u 2024.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here