windows 7 kraj podrške

Microsoft je odavno ukinuo podršku za Windows 7 i 8.1, no ove verzije operativnog se još uvijek koriste diljem svijeta.

Podrška za Windowse 7 još u siječnju 2020., iako su do prošlog mjeseca korisnicima stizale neke sigurnosne nadogradnje. Faza s proširenim sigurnosnim ažuriranjima je završena u siječnju 2022 i tvrtka je time završila s ovom verzijom Windowsa.

Kod Windowsa 8.1 situacija je drukčija jer proširenje sigurnosnim ažuriranjima nije bilo ni dostupno za ovu verziju. Sada obje verzije operativnog sustava više nisu podržane, a prema statistikama Statcounter-a Windows 7 ima udio od 9,55%, dok Windows 8.1 ima znatno manji udio od 2,23%.

Windowsi 10 najpopularniji

U tim podacima je vidljivo da su Windowsi 10 još uvijek najpopularnija verzija i koristi ih 68,86% korisnika, dok najnovija verzija ona 11 je na 18,12%.

Čini se da mnogi korisnici koji još uvijek koriste ove zastarjele verzije nisu previše zabrinuti zbog sigurnosnih rizika koji su vezani s korištenjem nepodržane verzije Windowsa.

Microsoft je potvrdio da iako je životni vijek za 7 i 8.1 gotov oni će i dalje raditi normalno, no neće dobivati nikakva sigurnosna ažuriranja. Samim time sigurnost ovih računala je znatno kompromitirana.  

Tvrtka savjetuje one koji još uvijek koriste Windowse 8.1 da nadograde na Windows 11 verziju ukoliko je hardver podržava.  Za one koji koriste starije Windowse 7 savjetuju kupnju novog računala s 11-com jer ta računala su uglavnom već zastarjela.

Već sada je jasno da ukidanje starih verzija Windowsa ide znatno sporije nego što je Microsoft očekivao iako su svjesni da su povećanim sistemskim preduvjetima za nove Windowse 11 mnogim korisnicima onemogućili mogućnost nadogradnje.  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here