Manje od mjesec dana nas dijeli od službenog izlaska novih Windowsa 10, a unatoč činjenici da su Windowsi 8 dostupni već dvije i pol godine, Windows 7 su još uvijek uvjerljivo najpopularnija verzija Microsoftovog operativnog sustava.

Sadmica ima udio od skoro 61 %, dok obje verzije osmice (8 i 8.1) zajedno imaju oko 16 % udjela. Srećom udio XP verzije je u stalnom padu pa je sada na 11.98 %. Najnepopularniji Windowsi su Vista, koji se nalaze instalirani na samo 1.62 % računala.

Očito činjenica da je standardna podrška za Windowse 7 prestala u siječnju ove godine i kako ova verzije sada prima isključivo sigurnosne zakrpe nije promijenilo mišljenje velikog broja korisnika.

Windowsi na 90 % desktop računala

Sreća za Microsoft je što Windowsi se pogone preko 90 % desktop računala, pa tako ukupan udio svih ostalih operativnih sustava – raznih Linux distribucija, MacOS-a i ostalih je ispod 10 %.

S obzirom da će svi koji imaju prethodne dvije verzije Windowsa (7 i 8/8.1) imati mogućnost besplatne nadogradnje na Windowse 10, već za koji mjesec ovi udjeli bi se mogli uvelike promijeniti.

Prema anketi na Neowinu čak 86 % će nadograditi svoj operativni sustav krajem ovog mjeseca kada 10-ka ugleda svijetlo dana, što i ne čudi s obzirom na odlične koje najnovija verzija Windowsa dobiva kod korisnika Microsoft Insider programa za test korisnike.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here