WhatsApp Messenger

WhatsApp je jedan od pionira među mobilnim aplikacijama za slanje poruka, a danas je jedna od najpopularnijih aplikacija za ovu namjenu s 800 milijuna korisnika.

U posljednje 2-3 godine otkad su pametni telefoni zamijenili klasične mobitele, SMS poruke su gotovo iščezle. Danas većina korisnika koristi mobilne aplikacije poput WhatsAppa, Vibera ili Facebook Messengera za slanje poruka svojim prijateljima.

U odnosu prethodnu verziju WhatsApp Messengera aplikacija je dobila nove značajke poput verzije za web i uvođenja glasovnih i video poziva.

Možda te zanima i  WhatsApp uvodi mogućnost isključivanja plave kvačice

I dalje za korištenje ove Android aplikacije nije potrebno kreirati nikakav račun, već je dovoljno unijeti svoj broj mobilnog uređaja, a aplikacija se verificira putem SMS poruke. WhatsApp automatski doda sve kontakte iz vašeg telefonskog imenika u kontakt listu u aplikaciji. Dakle, ako kontakt nije u vašem imeniku nećete mu moći poslati poruku.

Problem je kod tablet uređaja, što je aplikacija vezana za broj telefona, tako da ste limitirani koristiti Whatsapp na uređajima koji imaju broj telefona.

Za slanje poruke dovoljno je odabrati osobu iz imenika, a poruke se slažu u obliku razgovora. Ova značajka se nije uopće mijenjala od prve verzije aplikacije. Osim ovakvih poruka, WhatsApp Messenger podržava i slanje grupnih poruka (do 10 primatelja), odnosno grupni chat. Kako se ove poruke pojavljuju u zasebnom prozoru, svi sudionici grupnog chata mogu ga napustiti kad to žele.

Osim tekstualnih poruka, moguće je slati i slikovne poruke, audio klipove, video klipove (veličine do 16 MB) i emojije, a moguće je prikazati svoju lokaciju ili dodati neku datoteku kao privitak i poslati je.

Kako bi zadržao korak s konkurencijom, po uzoru na Skype, WhatsApp je nedavno uveo i mogućnost video i glasovnih poziva, no mora se priznati kako ova usluga još nije na zadovoljavajućem nivou. Za vrijeme ovakvih poziva, možete slati i poruke, no ova usluga ne podržava grupne razgovore.

Tko želi može koristiti i web sučelje na adresi https://web.whatsapp.com/ gdje je za pristup potrebno skenirati QR kod putem smartphonea kako bi se aplikacija povezala s vašim aplikacijom na vašem mobilnom uređaju.

Najveća prednost ove aplikacije je što je dostupna osim na Androidu i na ostalim uređajima iPhoneu, Windows Phoneu, BlackBerryu i Nokia Symbianu.

Iako cijena za korištenje nakon prve godine 0.99 $ USD godišnje još nismo upoznati s slučajem da je nekome usluga uskraćena nakon isteka prve godine 🙂

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here