Potrošnja baterije web preglednika na laptopima

Microsoft je napravio testiranje kojim želi dokazati kako njihov web preglednik Edge najmanje troši bateriju prijenosnika.

Za testiranje koristili su svoje vlastite Surface Book prijenosnike i četiri različita preglednika – Edge, Chrome, Firefox i Operu. Svi preglednici su prenosili isti video, a laptopi su bili napunjeni do maksimuma i potom isključeni iz struje.

Google Chrome je prvi potrošio bateriju laptopa nakon 4 sata i 19 minuta. Firefox je izdržao 5 sati i 9 minuta, dok je Opera potrošila bateriju nakon 6 sati i 18 minuta. Pobjednik ovog testa Microsoft Edge je dogurao do 7 sati i 22 minute streama.

Prikazano u postotcima Edge je štedljiviji za 70 % u odnosu na Chrome, 43 % u odnosu na Firefox i 17 % u odnosu na Operu.

edge chrome firefox potrosnja

Osim ovog testa Microsoft je objavio i rezultate koje su prikupljali telemetrijom s milijuna Windows 10 računala gdje je objavljeno da Edge i Firefox manje troše bateriju u odnosu na Chrome.

Već i ranije je dokazano kako je Chrome najveći potrošač baterije laptopa, iako Google već duže vrijeme radi na rješavanju ovog problema.

Microsoft je najavio kako će skorašnji Windows 10 Anniversary Update donijeti još bolju autonomiju baterije na prijenosnicima prilikom korištenja Edge, a preglednik bi napokon trebao dobiti mogućnost korištenja ekstenzija po uzoru na druge browsere.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here