TuneUp Utilities 2014 početni prozor

TuneUp Utilities 2014 je najnovija verzija jednog od najpopularnijih programa za održavanje Windowsa. Osim za samo održavanje, program ima još nekoliko modula za podešavanje i optimizaciju Microsoftovog OS-a. Ovo je deveta verzija ovog programa, koji je od 2011. godine kupljen od strane AVG Technologiesa koji stoje iza popularnog AVG Antivirus paketa.

TuneUp Utilities 2014  – Instalacija

Instalacija TuneUp Utilities-a 2014 traje poprilično dugo (nekoliko minuta) s obzirom da se radi o relativnom malom programu – cca. 35 MB. Ukoliko odaberete Custom instalaciju, imate za mogućnost odabrati koje module želite instalirati (Shredder, Disk Space Explorer, Undelete for Recycle Bin). U ovom koraku moguće je i automatski dodati ikone za pokretanje programa, kao i ikonu za pokretanje 1-click optimiziranja sustava (što svakako preporučujemo).

Sučelje i značajke

Sučelje je poprilično redizajnirano u odnosu na prethodne verzije, dodani su alati za pronalazak duplih datoteka,  Flight Mode opcija za gašenje Wifi i Bluetooth konekcija kako bi se uštedila baterija na prijenosnim uređajima, a sam Disk Cleaner je unaprijeđen i dodana je podrška za još nekoliko novih programa (Adobe Photoshop CS6, iTunes, Power DVD, ACDsee…).

TuneUp Utilities styler

Nakon prvog pokretanja TuneUp Utilities-a 2014  starta se 1-click optimizacija koja pregledava Windowse u potrazi za greškama u registru, izgubljenim prečacima, nepotrebnim i privremenim datotekama. Osim navedenog program defragmentira i sam čvrsti disk.

Putem postavki u programu, moguće je i isključiti pojedine module koje ne želite koristiti. Početni tab Dashboard daje informacije o stanju Windowsa, kao i trenutni status optimizacije (u postotcima od 0 do 100). Na idućem tabu Optimize moguće je isključiti programe koji se podižu s OS-om, deinstalirati programe, očistiti i defragmentirati registar i čvrste diskove.

Treći tab – Clean up služi za brisanje nepotrebnih datoteka koje su sortiranje po kategorijama. Ovdje se nalazi i opcija sigurnog uklanjanja datoteka (Shredder), koja uništava datoteke kako se više ne bi mogle vratiti s recovery programima.

Tab Fix Problems služi za ispravljanje nekoliko učestalih grešaka u samim Windowsima, poput neispravnog prikaza ikona i nestajanja koša za smeće ili pokretačke trake. Na tabu Personalize moguće je podesiti vizualne opcije Windowsa, podesiti animacije ili promijeniti izgled logon zaslona. Razne stilove moguće je preuzeti s stranice proizvođača.
Zadnji tab, All Functions je u biti prečac za sve module i opcije TuneUp Utilities-a.

Sve opcije u TuneUp

Zaključak

Ukupno gledajući TuneUp Utilities 2014 je zanimljiv skup alata za optimiziranje operativnog sustava, no većini korisnika je dovoljan CCleaner ili  Glary Utilities koji je za razliku od TuneUp-a imaju i svoje besplatne verzije.

Svi koji žele isprobati TuneUp Utilities 2014, mogu preuzeti trial verziju s službene stranice na rok od 15 dana. Cijena trajne licence je 40 €, dok za sve one koji posjeduju neku od prijašnjih verzija cijena licence iznosi 25 €.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here