Android 4.4 KitKat što je novo

Nakon što su mjesecima stizale razne informacije o Googleovom Nexusu 5 s novom verzijom Androida, ovaj tjedan su napokon i službeno predstavljeni.

Prve najave o Androidu 4.4 KitKat su stigle još početkom rujna, kada je Google objavio vijesti kako u dogovoru s Nestleom će koristiti ovaj brand za zajedničku promociju.

Android 4.4 novine

Najvažnija optimizacija je napravljena „ispod haube“ pa ova verzija troši mnogo manje sistemskih resursa u odnosu na prethodne verzije, što će sigurno obradovati vlasnike starijih uređaja, jer će svi uređaji s 512 MB i više radne memorije moći pokrenuti KitKat. Ostaje još za vidjeti koji će modeli dobiti nadogradnju o ovu verziju, jer to ovisi o samim proizvođačima.

Prema tvrdnjama iz Googlea, optimiziranje potrošnje RAM-a će se najviše primijetiti prilikom mulititaskinga, te bi istovremeno igranje i surfanje internetom trebalo raditi bez problema.

Unaprijeđen je i pristup dokumentima, slikama i videozapisima, a osim pretrage datoteka na memoriji telefona ili SD kartici, moguće je pretraživati i datoteke spremljene na cloud servisima (poput Google Diska ili Dropboxa).

Google Cloud Print omogućava direktan ispis dokumenata bez uporabe računala, dok „Immersive Mode“ će se svidjeti svima koji uživaju u čitanju knjiga na zaslonima svojih ljubimaca. Ovaj mod skriva sve osim onoga što stvarno želite vidjeti, a putem swipe geste možete vratiti status bar i navigaciju.

Android 4.4 KitKat podržava dva nova senzora – detektor koraka i brojač koraka, uz pomoću kojih možete svoj Android uređaj koristiti za praćenje fitness aktivnosti.

Osim navedenog, Google je u ovoj verziji i malo redizajnirao sučelje u nekim dijelovima sustava. Novi Caller ID otkriva lokaciju pozivatelja putem Google Mapa, ukoliko se pozivatelj ne nalazi u vašem telefonskom imeniku. Također, kontakti se sada prikazuju prema prioritetu tj. na vrhu se nalaze često kontaktiranje osobe. Putem glasovne komande „OK Google“ aktivira se kontrola uređaja bez dodira (putem govora), dok novi Hangouti objedinjuju SMS-ove, MMS-ove zajedno s razgovorima i video pozivima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here