Clous servisi logotio - Dropbox Google Drive SkyDrive

Pohrana podataka u oblaku postala je dostupna svima. I privatni i poslovni korisnici uvidjeli su pogodnosti što im ova tehnologija pruža tako da su servisi za online pohranu podataka postali vrlo popularni.

Sada sve što trebate za pristup svojim dokumentima, slikama, video-zapisima je internet veza. Datoteke možete sinkronizirati između više uređaja – osobnom računalu, laptopu, pametnom telefonu ili tabletu. Ovdje smo napravili recenziju 3 najpopularnija servisa za takvu vrstu pohrane i razmjene podataka – Dropbox, Google Drive  i Skydrive.

Dropbox

Dropbox, Google Drive, Skydrive - Servisi za online pohranu podataka 1

Dropbox je jedan od začetnika ovakve pohrane podataka, radi na Windows, Linux i Mac operativnim sustavima. Postoji mobilna aplikacija za  iPhone, iPad, Android i BlackBerry uređaje.

Besplatan prostor na Dropboxu je 2GB, ali se može proširiti za dodatnih 500 MB svakim novim korisnikom kojeg dovedete da koristi ovu uslugu do maksimalno 18 GB. Za 10 US $ dobivate mjesečno (ili 100 US $  godišnje) dobivate 100 GB prostora. 200 GB prostora košta 20 US $ (na godišnjoj razini 200 US $), dok najveći paket onaj od 500 GB prostora košta 50 US $ tj. 500 US $ godišnje. Za zahtjevnije korisnike i poslovne korisnike  postoji i „teams“ početnog kapaciteta od 1 TB  s početnom cijenom od 795 US $ godišnje.

Dropbox je svoju reputaciju najpopularnijeg servisa za online pohranu podatka stekao svojom pouzdanošću i brzinom, a postoji i mogućnost automatskog uploada podataka na server s vašeg telefona ili tableta. Prvo korištenje ove usluge Dropbox nagrađuje s dodatnih 500 MB prostora.
Dijeljenje datoteka, čak i  sa korisnicima koji ne koriste ovu uslugu,  je moguće i putem linka direktno s stranice www.dropbox.com

Google Drive

Dropbox, Google Drive, Skydrive - Servisi za online pohranu podataka 2

Google Drive je moguće preuzeti s stranice  www.drive.google.com, a predstavlja odličan izbor svima koji već koriste usluge poput Gmaila i Google Docs. Umjesto da svoje velike datoteke šaljete putem maila, Google Drive Vam omogućava da to radite putem ovog servisa. Uslugu je moguće proširiti s Picasa servisom za pohranu i razmjenu podataka i društvenom mrežom Google+. Velika prednost ovog servisa je što preko Google Docs-a možete i uređivati tekstualne dokumente, proračunske tablice i prezentacije. A bitno je naglasiti da ova usluga je kompatibilna s datotekama napravljenim u MS Wordu, Excelu i PowerPointu. Osim navedenih Google Drive prepoznaje 30 ak različitih formata zapisa i automatski ih konvertira u datoteke koje je moguće uređivati putem Google Docs-a.

Google Drive je dostupan korisnicima koji imaju PC and Mac, kao i svima koji posjeduju Android, iPhone ili iPad uređaje – koji na raspolaganju imaju mogućnost korištenja ovog servisa putem aplikacije.

Ovaj servis svojim korisnicima nudi besplatno 5 GB prostora, dok ako želite proširiti to će vas koštati od  2.50 US $ za najmanji paket od 25 GB prostora, do 800 US $ za najveći paket kapaciteta čak 16 TB.

Mjesečne cijene zakupa servisa Google Drive:

  • 25 GB  –  2.49 US $
  • 100 GB  –  4.99 US $
  • 200 GB- 9.99 US $
  • 400 GB – 19.99 US $
  • 1 TB –  49.99 US $
  • 2 TB  –  99.99 US $
  • 4 TB  – 199.99 US $
  • 8 TB – 399.99 US $
  • 16 TB – 799.99 US $

Microsoft SkyDrive

Dropbox, Google Drive, Skydrive - Servisi za online pohranu podataka 3

Microsoft SkyDrive je jedan od najjačih osobnih servisa za pohranu podataka u oblacima, a dostupna je na stranici www.skydrive.com
Za pristup usluzi koristite Windows Live ID, a usluga je dostupna svima koji koriste Windows ili Mac operativni sustav. Od uređaja ovaj servis podržava Windows phone, iPhone and iPad, a najavljena je aplikacija i za Android pametne telefone. Posebnost ovog servisa je kompatibilnost s Microsoft Office dokumentima koje možete uređivati i na vašem računalu (naravno ako posjedujete Microsoft Office paket) i na samom serveru s potpunom besplatnim Word, PowerPoint i Excel-om. Dakle za sve koji već imaju iskustvo u radu s MS Office paketom programa SkyDrive predstavlja odličan odabir.

Microsoft SkyDrive nudi čak 7 GB prostora besplatno, a moguće je naravno i proširiti paket usluge: za dodatnih 20 GB potrebno je izdvojiti 10 US $, za dodatnih 50 GB potrebno je izdvojiti 25 US $, a za dodatnih 100 GB potrebno je izdvojiti 50 US $. Radi se o godišnjim cijenama zakupa jer Microsoft ne nudi mjesečne cijene zakupa.

 

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here