Prenja i stražnja strana

Sony je danas na IFA 2013 konferenciji u Berlinu predstavio svoju novu perjanicu – Sony Xperia Z1.
U posljednje vrijeme dolazi sve više telefona s  quad-core procesorima i Full HD zaslonima, tako je teško pronaći model koji se posebno ističe. S Xperia Z modelom, Sony je svojim kupcima ponudio nešto novo – vodonepropustan uređaj s vrhunskom kamerom.

Xperia Z1 mnogo toga dijeli s starijim modelom, tako da je i ovaj telefon vodonepropustan a i dizajn im je vrlo sličan.

Dizajn

Po dizajnu se vidi da je Z1 nasljednik Xperije Z. I na ovom modelu je i prednja i zadnja strana napravljena u cijelosti od stakla. Ipak ima razlika između ova dva modela, a najveća od njih je aluminijska traka koja obrubljuje telefon, koja osim estetske funkcije, čini i sam uređaj tvrđim i otpornijim. Dimenzije su slične, iako Z1 se čini tanja.

Zaslon

Zaslon je dijagonale od 5 inča, i potpuno je istih dimenzija kao na Z modelu. Radi se o Full HD zaslonu, koji je oplemenjen Bravia tehnologijom, koja omogućava vrhunsku čistoću i dubinu prikaza.

 Xperia Z1 Hardware i software

Hardware

Unutar stakleno-metalnog kućišta nalazi se najnoviji  Qualcommov Snapdragon 800 procesor s četiri jezgre frekvencije 2.2 GHz. Usporedbe radi, trenutno najjači procesor se nalazi u  Samsungovom Galaxy S4 modelu, no on je nešto sporiji, i ima radi na „samo“  1.9 GHz.

Kako bi ovaj procesor imao dovoljno energije za rad, Xperia Z1 dolazi s baterijom od 3000 mAh, koja svojim kapacitetom više odgovara tabletima nego telefonima.

Što se tiče memorije, Z1 ima 2 GB radne memorije i 16 GB prostora za pohranu podatka, uz mogućnost proširenja do 64 GB putem SD kartica.

Software

Iako su mnogi očekivali najnoviji Android 4.3 OS, Z1 dolazi s Androidom 4.2.2  Jelly Bean s Sonyijevim vlastitim sučeljem i aplikacijama.

Prenja i stražnja strana Xperia Z1

Kamera

Ono što ovaj model izdvaja od konkurencije je svakako kamera. Kao što je i najavljeno Xperia Z1 u sebi ima kameru od 21.1 MP, s senzorom veličine 1/2.3 inča, što je nešto veće u odnosu na konkurenciju. Za kvalitetne slike u  low-light okruženju biti će zaslužan Bionz procesor za obradu slika.

Uskoro se očekuje da će Sony objaviti i datum dolaska Xperije Z1, kao i cijenu uređaja.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here