Recuva undelete

Brojni korisnici suočili su se s problemom slučajno izbrisanih datoteka s računala, SD kartice ili USB sticka. Za vraćanje izbrisanih datoteka može poslužiti Recuva – besplatan program iz tvrtke Piriform , upravo onih koji su napravili popularni CCleaner.

Sučelje i korištenje

Sučelje programa je jednostavno i prilagođeno svim korisnicima. Prilikom pokretanja čarobnjak će vas voditi kroz proces vraćanja datoteka. Za početak potrebno je odabrati disk, particiju ili eksterni uređaj koji želite skenirati i iz padajućeg menua odabrati vrstu datoteke (slika, video, dokument ili komprimirana datoteka).

Pritiskom na dugme scan Recuva pokreće se skeniranje, koje traje, zavisno o veličini, od par minuta do sat vremena. Na kraju program vas obavještava putem liste o pronađenim datotekama i stanju oštećenosti. Zelenom bojom su označene datoteke koje se mogu vratiti, žutom djelomično oštećene datoteke i crvenom datoteke kojima nema spasa.

Vraćanje datoteka se vrši pritiskom na opciju recover, gdje se odabire lokacija na koju se želi vratiti odabrana datoteka. Poželjno je da se prilikom vraćanja ne koristi ista particija, na kojoj se nalazi i izbrisana datoteka.

Ipak Recuva nije svemoćna i rijetke su situacije kada se baš sve datoteke uspiju spasiti, no program sigurno može poslužiti kod vraćanja barem dijela datoteka ili pojedinačnih  manjih (slike, dokumenti…) datoteka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here