Projekt Loon

Google je predstavio svoj najnoviji projektLoon, koji bi trebao donijeti internet vezu u područja koja nemaju pristup klasičnoj Internet vezi.

Projekt razvija Google X, tajni laboratorij zadužen za razvoj budućih tehnologija poput projekt Google Glassa ili automobila koji voze sami bez vozača.

Zadatak ovog projekta je omogućiti Internet u područja na našoj planeti gdje je to zasad, zbog konfiguracije terena, nemoguće, poput planinskih masiva, pustinja, prašuma putem balona punjenim helijem. Ti balonu su opremljeni specijalnim antenama koje bi trebale prenositi Internet signal.

Prošli tjedan na Novom Zelandu 50 testnih korisnika se pokušalo spojiti na Internet preko 30 balona koji su lansirani u zemljinu atmosferu. Baloni međusobno prenose signal i stvaraju svojevrsnu mrežu, a signal se odašilje s Zemlje.

Kako projekt Loon zapravo funkcionira možete vidjeti u priloženom videu:

Projekt Loon – službena stranica

Saša Urličić
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here