Iako su kružile glasine da će novi Android OS 4.2 imati ime Key Lime Pie, na jučerašnjoj konferenciji Google je predstavio najnoviju verziju Andorid operativnog sustava  Android 4.2, no pod starim nazivom – Jelly Bean.

Novi Android 4.2  Jelly Bean će u početku biti dostupni korisnicima najnovijih Google-ovih uređaja  Google Nexus 4  i Google Nexus 10, koji su također predstavljeni na jučerašnjoj konferenciji.

Novine u Andorid 4.2 Jelly Bean:

Novi Android 4.2 pod starim nazivom - Jelly Bean 1

Aplikacija za panoramsko fotografiranje Photo Sphere, koja je bila uvedena još u Androidu 4.0  Ice Cream Sandwich, je sada poboljšana. Korištenjem tehnologije koju je Google koristio u svome Street View-u, sada korisnik može  napraviti pravu  fotografiju u 360 stupnjeva.

Poboljšanja su napravljena i na Android tipkovnici u kojoj je sada dodana “slide” funkcija. Novost je i uvođenje  Multi-User opcije, tj. podrška za više korisnika na istom uređaju. Svaki korisnik može odabrati svoje zasebne postavke, aplikacije, pozadine i widgete. Naravno, ova opcija je zanimljiva korisnicima tablet računala.

Novi Android 4.2 pod starim nazivom - Jelly Bean 2

Još jedna od novih značajki u Android 4.2 OS je TV Connect koja omogućava prijenos slike s jednog uređaja na drugi. DayDream, je još jedna od novina, a omogućava uređaju da prikazuje slike, video zapise i vijesti dok je uređaj postavljen u dock.

Novi Android 4.2 pod starim nazivom - Jelly Bean 3

Novost je uvođenje widgeta na sam “lock screen”. Iako je ova opcija bila dostupna uz instalaciju nekih aplikacija koja su to podržavale, sada se ona nalazi integrirana u sam Android sustav.

I za kraj, sustav glasovnog upravljanja – Google Now  uveden u prošloj verziji Android-a je također unaprijeđen.

Dosadašnje verzije Android operativnog sustava:

Android 1.0 – Rujan 2008
Android 1.1 – Veljača 2009
Android 1.5 Cupcake“ – Travanj 2009
Android 1.6 Donut – Rujan 2009
Android 2.0/2.1 „Eclair – Listopad 2009
Android 2.2.x „Froyo – Svibanj 2010
Android 2.3.x „Gingerbread – Prosinac 2010
Android 3.x Honeycomb  – Veljača 2011
Android 4.0.x „Ice Cream Sandwich – Studeni 2011
Android 4.1Jelly Bean – Srpanj 2012

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here