Nero 2014 Start screen

Nero jedan od najstarijih, no i najpopularnijih programa za snimanje sadržaja na optičke medije, a ove godine slavi 15 godina postojanja.

Nero – vrste snimanja

Nero može snimati na CD, DVD i Blu-ray diskove, a za svaku vrstu diskova nudi različite načine snimanja poput  CD (UDF, ISO), audio CD-ova, DVD kopiranje, DVD video, AVCHD video, Blu-ray ISO,  BDMV video, uz  mogućnost kreiranja bootabilnih CD-ova i DVD-ova. „Multisession“ opcija omogućava naknadno snimanje podataka na isti medij, ukoliko je ostalo prostora na disku. UDF način snimanja omogućava snimanje podatka na više diskova, a ima i mogućnost dijeljenja datoteka ukoliko su prevelike da stanu na jedan medij.

Alternativno možete koristiti opciju „SmartFit“ koja automatski sortira datoteke na diskove, kako bi se maksimalno iskoristio prostor. Prilikom korištenja UDF datotečnog sustava, moguće je odabrati nekoliko dodatnih opcija poput određivanja verzije (od 1.02 do 2.60) ili uključivanja kompatibilnosti s Xbox platformom.

Audio CD

Nero se može koristiti i za izradu audio diskova, a moguće je podesiti i dodatne opcije poput vremenskog intervala između zapisa ili izjednačavanja glasnoće svih audio zapisa na CD-u.  Moguće je upisati naziv izvođača,  producenta, datuma ili komentara. Mixed mode omogućava kombinirano snimanje podataka i audio datoteka na isti medij.

Bootabilni diskovi

Bootabilni diskovi se mogu napraviti iz image datoteke, a napredniji korisnici mogu ovdje odabrati i vrstu emulacije (floppy, hard disk, bez emulacije). SecurDisc opcija služi za kreiranje diskova s sigurnosnom zaštitom, odnosno za postavljanje lozinke i digitalnog potpisa.

Opcije snimanja

U opcijama snimanja moguće je odrediti maskimalnu brzinu snimanja, finalizirati disk kao bi se onemogućilo naknadno snimanje, kao i napraviti provjeru podataka i površine diska nakon snimanja s opcijom SecurDisc Surface Scan. Uz ove opcije, moguće je i odrediti brzinu snimanja, metodu snimanja i broj kopija. Nero podržava istovremeno snimanje s više snimača.

Postoje tri metode snimanja: Track-at-once , Disc/Session-at-once i Disc-at-once/96. Dodavanje datoteka se vrši putem split panela, koji s jedne strane prikazuje medij a sa druge strane podatke na čvrstom disku korisnika. Drag and drop metodom se odabiru željene datoteke s čvrstog diska koje se žele snimiti na medij.

Od ostalih opcija Nero u sebi ima mogućnost brisanja RW diskova, pregled informacija o disku, kodiranja audio datoteka (AIFF, FLAC, MP3, M4A, M4A, OGG, WMA i WAV format) ili opciju izvlačenja audio datoteka s audio diskova. Unatoč velikom broju besplatnih programa za ovu namjenu, Nero Burning ROM je i dalje najpopularniji program za snimanje podatka na medije.

Cijena programa je 39 €, a prije kupnje moguće je isprobati program u periodu od 15 dana. Ukoliko vam je ova verzija preskupa, Nero ima i besplatnu verziju, koja ne sadrži dodatne opcije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here