LibreOffice 5 Ikone

Document Foundation je danas izdao LibreOffice 5.0, novu verziju besplatnog paketa uredskih programa. Novina je što je za Windows OS je od sada dostupna i 64 bitna verzija, osim dosadašnje 32 bitne verzije, kao i verzija za Linux i Mac.

Novi LibreOffice donosi i potpunu kompatibilnost s Windowsima 10, a trebao bi biti i temelj budućih verzija za mobilne platforme, kao i temelj za LibreOffice cloud koji bi trebao izaći kasnije ove godine.

Sučelje programa je doživjelo manje izmjene, a poboljšana je kompatibilnost s ostalim uredskim paketima i to prvenstveno u programima Writer i Calc. Osim toga, izmijenjen je izgled ikona i poboljšan je izbornik, kao i alatna traka kako bi se korisnicima omogućio veći prostor za uređivanje dokumenta, no istovremeno su popularni alati bili lakše dostupni.

LibreOffice 5.0 dolazi s poboljšanom kompatibilnosti prvenstveno s Microsoft Office alatima i Apple iWork kako bi se bolje importirali i eksportirali dokumenti između LibreOfficea i ovih uredskih paketa.

Ostale novine u LibreOfficeu uključuju novu AutoCorrect za automatsko ispravljanje pravopisa, mogućnost rezanja slika unutar samog dokumenta, dodana je podrška za Emojije. Popis svih izmjena u novoj verziju možete pronaći ovdje.

Ova verzija programa će biti platforma za izradu mobilnih aplikacija za Android i Ubuntu Touch, kao i platforma za cloud verziju LibreOfficea koja bi trebala biti alternativa Office 365 cloud paketu.

LibreOffice se, kao i do sada, može besplatno preuzeti s web stranice Document Foundationa.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here