Huawei Ascend Y300 B

Huawei Ascend Y300 je pravo osvježenje u segmentu low-budget Android pametnih telefona, a po svojim specifikacijama je među boljima u klasi. Radi se o mobilnom telefonu dijagonale zaslona od 4 inča s dvojezgrenim procesorom na 1 GHz, a uz to velika prednost mu je i trenutno pretposljednja verzija Androida – 4.1.2 Jelly Bean.

Nasljednik modela popularnog modela Y200, možda nema specifikacije poput Sony Xperia Z ili Samsung Galaxy S4, no za oko 900 kn dobivate sasvim solidan uređaj.

Huawei Ascend Y300 prednja strana

Huawei Ascend Y300 tehničke specifikacije

Zaslon4 ″, 480 x 800 px
Dimenzije124.5 x 63.8 x 11.2 mm
Težina130 g
Kamera (stražnja)5 MP
Kamera (prednja)VGA
Operativni sustavAndroid 4.1 Jelly Bean
Chipset / ProcesorQualcomm MSM8225 Snapdragon, Dual-core 1 GHz
RAM512 MB
Interna memorija4 GB , microSD do 32 GB
Baterija1730 mAh

Dizajn i kvaliteta izrade

Na prvi pogled odmah se vidi da se ipak radi o low-budget uređaju, jedino što donekle diže vizualni dojam je zanimljiva tekstura na plastičnom poklopcu.

Dimenzije su 124 mm x 64 mm x 11 mm, tako da uređaj je nešto deblji od današnjih standardnih Android telefona. Kvaliteta korištenih materijala je dobra, jedino što stražnji poklopac malo škripi. Kako zaslon nije presvučen Gorilla Glass zaštitom, bilo bi dobro staviti plastičnu foliju.

Na rubu se nalazi već standardni 3.5 mm audio utor, micro-USB utor, dugme za paljenje i dugmad za kontrolu glasnoće.

 

Hardware

Procesor i memorija

Huawei Ascend Y300 u sebi ima dvojezgreni 1 GHz Cortex-A5 procesor i samo 512 MB radne memorije. U specifikacijama stoji da Huawei Ascend Y300 ima 4 GB  prostora za pohranu, no 2 GB zauzima Android operativni sustav, tako da korisnici imaju na raspolaganju 2 GB prostora za pohranu podatka, od toga 1 GB za pohranu aplikacija i 1 GB za slike, glazbu i videozapise. Srećom memorija se može proširiti putem SD kartica. Baterija je kapaciteta 1950 mAh.

Zaslon

4 inčni IPS LCD zaslon daje prikaz  16M boja, a rezolucija mu je 480 x 800 px (233 PPI). To je daleko od kvalitete prikaza na HTC One i sličnim smartphonovima, no za ovu cijenu ne može se očekivati bolje. Usporedbe radi, nekoliko skupljih telefona imaju slabije specifikacije zaslona od Y300 modela.

Prikaz i oštrina ikona su zadovoljavajući, dok vrlo dobro osvjetljenje i prikaz boja čine ovaj uređaj ugodnim za surfanje internetom, pregledavanje slikovnih i video-zapisa ili igranje igara.

Kamera

Y300 je opremljen s 5 MP kamerom, koja je dobra pri kvalitetnom osvjetljenju, no kao i na mnogim uređajima, pri slabijem svijetlu kvaliteta fotografija znatno pada. Osim glavne kamere, uređaj ima i prednju VGA kameru.

Huawei Ascend Y300 A

Operativni sustav

Android 4.1.2 Jelly Bean instaliran u ovaj telefon je oplemenjen Huaweijevim vlastitim sučeljem koje je napravljeno vrlo neuredno. Sve aplikacije koje se instaliraju na uređaj se nalaze na jednom od 9 zaslona, tako da scrollanje i njihovo slaganje zna biti naporno.

Zaključak

Huawei Ascend Y300 sigurno nije model za one koji trebaju uređaj s vrhunskim performansama, atraktivnog izgleda, no oni koji su ograničeni budžetom trenutno neće naći bolji uređaj po ovoj cijeni.  Kao alternativu u ovom cjenovnom rangu mogu pogledati Xpeira E ili Galaxy Young.

1 komentar

  1. podatkovni prostor 4GB od cega 2 GB dostupno korisniku – 2GB zauzima Android operativni sustav pa me zanima da li su u ta 2GB koja su zauzeta u startu ukljucene sve pocetne instalirane aplikacije i stvari kad se mob kupi ili to jos dodatno zauzima prostora i koliko okvirno?
    Da li kasnije aplikacije, stvari, koje sam skinem i instaliram mogu sve normalno prebacivati na SD karticu, fotke, videa, i ostalo, da li je ta mogucnost otvorena na ovom mobu ili me ogranicava da neke stvari mogu izricito biti samo na ovom djelu moba gdje su ta 2GB i samo tu se mogu pohraniti?
    Kakva su iskustva i povratne informacije s ovim uredjajem jel se cesto kvare/kvarili se i skloni su tome i razno raznim stekanjima ili generalno su se pokazali kao ok i pouzdani? TNX

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here