Huawei pametni telefon

Većina zna da je u tijeku trgovinski rat između SAD-a i Kine, a najdeblji kraj je u ovom trenutku izvukao Huawei.

Iz dana u dan situacija za ovu tvrtku je sve gora i gora, jer nakon što je Google odlučio Huaweiu ukinuti pristup svojim servisima, zatim je ta odluka prolongirana za tri mjeseca sada ovog tjedna i ostale tvrtke i organizacije uvode zabrane.

Tako tvrtka više nije član SD Association organizacije koja stoji iza standardizacije i specifikacija za SD i microSD kartice. Dakle, Huawei više neće moći koristiti microSD kartice u svojim pametnim telefonima ali i laptopima.

Isto tako tvrtka od ovog tjedna više nije član ni organizacije Wi-Fi Alliance koja se brine o standardima za bežične mreže.

Svi ovi problemi nisu nepremostivi jer Googleova zabrana pristupa Gmailu, Chromeu i YouTubeu se može zaobići putem alternativne trgovine aplikacija putem koje bi korisnici mogli ipak doći do tih servisa.

Isto tako Huawei i ovako već koristi vlastite Nano memorijske kartice na nekim uređajima, pa nedostatak SD kartica i nije neki problem jer im je brzina pisanja/čitanja gotovo identična.

Izbacivanjem iz Wi-Fi Alliance organizacije Huawei gubi prvenstveno pravo odlučivanja i raspravljanja o novim Wi-Fi standardnima, dakle i dalje će moći koristiti Wi-Fi tehnologiju na svojim uređajima.

ARM otkazao Huaweiu

No jedna zabrana bi mogla značiti kraj za Huawei pametne telefone a to je ugovor s ARM-om. Ovaj ugovor je iznimno važan jer se njime omogućuje izrada HiSilicon čipova. Iako Huawei koristi vlastite HiSilicon čipove oni koriste ARM-ove patente.

Gotovo svi proizvođači čipova za pametne telefone, izuzev Applea, ovise o ARM-u bilo da se radi o Qualcommu, MediaTeku ili Samsungovom Exynosu. ARM je zaslužan za arhitekturu procesora i grafičkog sklopa na svim čipovima. Pojednostavljeno, Huawei gubi prava na tehnologiju koja se esencijalna za proizvodnju modernog pametnog telefona.

Postojeći HiSilicon čipovi poput aktualnog Kirin 980 i čak budućeg Kirin 985 čipa neće biti pogođeni ovom zabranom no svi budući čipovi više neće smjeti koristiti ARM-ovu arhitekturu.

Jedna od solucija je da tvrtka prestane s proizvodnjom vlastitih čipova i jednostavno ih naruči kod drugih proizvođača. No, onda i ti proizvođači bi mogli doći na crne liste vladajućih u SAD-u, s toga ova opcija je malo vjerojatna.

Druga opcija je vlastita CPU i GPU arhitektura, no trenutno niti jedna arhitektura nije kompatibilna s Android operativnim sustavom. Tu je i problem što za razvoj vlastite arhitekture čipova treba proći nekoliko godina, a ne nekoliko mjeseci koliko ima Huawei.

S toga jedini spas za tvrtku je da se ova zabrana ukine od strane SAD-a, jer drugo rješenje za prestanak ove krize trenutno nije na vidiku, pa čak i ako Huawei razvije vlastiti operativni sustav.

Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here