huawei logo

Već netko vrijeme vlada SAD-a ne gleda blagonaklono na kineske tvrtke. Nedavno su iznijete optužbe na račun Huaweia koji je optužen kineska vlada koristi njihove telefone za špijuniranje. U SAD-u nije moguće kupiti  Huawei pametni telefon u ponudi nekog mobilnog operatora, a lani je zabranjena kupnja komponenti ZTE-u od bilo koje tvrtke u SAD-u.

S obzirom da se ne zna kako će se ova priča razvijati u budućnosti Huawei je morao napraviti vlastiti operativni sustav za pametne telefone i računala jer postoji realna opasnost da im više neće biti dopušteno korištenje licenca za Android i Windowse čiji su vlasnici američke tvrtke Google odnosno Microsoft.

Glasnogovornik tvrtke je izjavio je potvrdio postojanje ovog alternativnog OS-a, ali isto tako da se nadaju da se on nikada neće morati koristiti. Isto je naglašeno da su Huaweiev prvi izbor Android i Windowsi i da podržavaju operativne sustave svojih partnera.

Inače, Huawei je nakon Samsunga drugi na listi po prodaji pametnih telefona u svijetu, pa čak i ako ga vlada SAD-a ne želi, Google s druge strane ga itekako želi kao svog partnera. Milijuni korisnika diljem svijeta bi imali velike probleme ukoliko njihovi telefoni više ne bi mogli pokretati Android aplikacije.

Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", oduševljenik tehnološkim inovacijama, posebno gadgetima s ekranima. Ovo kreativno pero stvorilo je tisuće članaka i desetke recenzija, kojima je prenio svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here