huawei logo

Već netko vrijeme vlada SAD-a ne gleda blagonaklono na kineske tvrtke. Nedavno su iznijete optužbe na račun Huaweia koji je optužen kineska vlada koristi njihove telefone za špijuniranje. U SAD-u nije moguće kupiti  Huawei pametni telefon u ponudi nekog mobilnog operatora, a lani je zabranjena kupnja komponenti ZTE-u od bilo koje tvrtke u SAD-u.

S obzirom da se ne zna kako će se ova priča razvijati u budućnosti Huawei je morao napraviti vlastiti operativni sustav za pametne telefone i računala jer postoji realna opasnost da im više neće biti dopušteno korištenje licenca za Android i Windowse čiji su vlasnici američke tvrtke Google odnosno Microsoft.

Glasnogovornik tvrtke je izjavio je potvrdio postojanje ovog alternativnog OS-a, ali isto tako da se nadaju da se on nikada neće morati koristiti. Isto je naglašeno da su Huaweiev prvi izbor Android i Windowsi i da podržavaju operativne sustave svojih partnera.

Inače, Huawei je nakon Samsunga drugi na listi po prodaji pametnih telefona u svijetu, pa čak i ako ga vlada SAD-a ne želi, Google s druge strane ga itekako želi kao svog partnera. Milijuni korisnika diljem svijeta bi imali velike probleme ukoliko njihovi telefoni više ne bi mogli pokretati Android aplikacije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here