Upute

Google karte su i više nego dobar servis za navigaciju, no trenutno imaju jedan veliki problem – da bi se koristila usluga navigacije na mobilnom uređaju potrebno je imati Internet vezu.

I dok aktualna verzija Google karta podržava preuzimanje karte i njeno korištenje kada uređaj nije spojen na internet, dodatne opcije poput navigacije, pretraživanja ili a street viewa nisu dostupne bez Internet veze.

Google je na svojoj I/O 2015 konferenciji najavio kako će uskoro nova verzija ove aplikacije podržavati izvanmrežnu navigaciju kao i mogućnost pretrage. Odnosno prije nekog putovanja korisnik će moći pohraniti željenu kartu u svoj uređaj i koristiti usluge turn-by-turn glasovne navigacije, a biti će moguće i pretraživati lokacije na spremljenoj karti.

Međutim trenutno nije poznato gdje će ova usluga biti dostupna, jer izgleda da će tvrtka, barem u početku, uslugu omogućiti u zemljama u razvoju gdje je slaba pokrivenost mobilnim signalom ili je mobilni Internet preskup. Ipak, Google će najvjerojatnije ovu uslugu omogućiti i u ostatku svijeta prije ili kasnije.

U nekim državama je već dostupna slična usluga za YouTube servis, gdje se korisnicima omogućava offline pregledavanje video zapisa do 48 sati nakon preuzimanja.

No morate imati na umu da bi preuzimanje većih karata u ovom obliku mogle zauzeti poprilično prostora, a i trenutni limit na Google kartama koje se mogu preuzeti na mobilni uređaj je 50 x 50 km.

Naravno alternativa je korištenje klasičnih GPS uređaja ili GPS navigacija poput CoPilota Live, NAVIGONa ili Sygica.

Saša Urličić
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here