Firefox Quantum beta stranica

Od verzije 57 Firefox će opremljen novim, poboljšanim Firefox Quantum engineom za kojeg Mozilla tvrdi da će znatno ubrzati ovaj web preglednik.

Prema Speedometer 2.0 testu Firefox Quantum (verzija 57) je duplo brža od verzije 52, a istovremeno upotrebljava čak 30 % manje resursa nego konkurentski Chrome. Firefox je do sada sve procese odvijao putem jedne procesorske jezgre.

Zahvaljujući Quantum engineu nova verzija web preglednika će iskorištavati više procesorskih jezgri što će znatno ubrzati surfanje. Ovo je napravljeno zahvaljujući Quantum CSS-u koji je kodiran u Rustu jer taj CSS može koristiti paralelno više jezgri.

Većinu resursa procesora i memorije će biti preusmjereno u karticu koja je trenutno otvorena kako bi se postigla dodatna ubrzanja prilikom surfanja.

Novi izgled Firefoxa

Sučelje programa je redizajnirano, tako da Firefox izgleda moderno, a i sama ikona programa je doživjela neke manje izmjene.

Stiže i „New tab“ stranica koja je sada prilagodljiva te se može odabrati što na njoj želite vidjeti.  Već je poznato da Mozilla brine o privatnosti korisnika više nego ostali, pa ni Firefox Quentin nije iznimka i dolazi s Private Browsing značajkom za blokiranje oglavačkih kolačića.

Stranica New tab

Hoće li Quantum pomoći da se Firefox nakon duže vremena vrati na mjesto najpopularnijeg svjetskog web preglednika ostaje nam za vidjeti.

Aktualna verzija Firefoxa 56 će 14. studenog biti zamijenjena s Firefox Quantumom, a nestrpljivi već danas mogu skinuti beta verziju s Mozillinih servera.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here