Firefox logo

Nakon gotovo 10 godina otkada je Mozilla počela raditi na razvoju 64-bitne verzije Firefoxa, nova verzija ovog preglednika dostupna je u 64-bitnoj verziji.

64-bitni Mozilla Firefox je već nekoliko puta bio u alpha i beta testnoj fazi, no zbog raznih komplikacija s dodacima nikada nije stigao do stabilne verzije. Bilo je brojnih negodovanja testnih korisnika da kako je web preglednik nepouzdan i često se ruši, tako da je projekt bio zaustavljen u studenom 2012. godine.

Nekoliko mjeseci nakon toga, ekipa iz Mozille je nastavila rad na projektu i od sada će Firefox biti dostupan i kao 32-bitna, ali i kao 64-bitna verzija. Ista stvar je i s Google Chromeom koji već neko vrijeme je dostupan i u 64-bitnom obliku.

Bolje performanse 64-bitnog Firefoxa

Najznačajnija razlika između ovih dviju verzija su bolje performanse web preglednika, naravno ako koristite 64-bitni operativni sustav. Međutim, njihovi programeri napominju da je podrška za dodatke limitirana, s obzirom da mnogi dodaci nisu napisani za ovu arhitekturu. Također, naglašavaju kako ću ukinuti podršku za stare  NPAPI dodatke do kraja iduće godine, a programere pozivaju da prilagode svoje plugine i za 64-bitnu verziju Firefoxa.

Podržani su Windows i Linux operativni sustavi, a svi koji žele instalirati 64-bitnu verziju mogu je preuzeti s službene stranice.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here