Android 6.0 Marshmallow Logotip

Najveći problem Androida je što stariji uređaji rijetko dobivaju nadogradnje na najnoviju verziju operativnog sustava. Proizvođači u pravilu nadogradnju izbace tek za nekoliko starijih flagship modela što predstavlja i sigurnosni problem.

Google je ponovo krenuo u akciju kako bi nagovorio proizvođača ali i mobilne operatere da ubrzaju proces nadogradnje operativnog sustava za postojeće uređaje, a sastavljene je i interni popis na kojem piše koliko su pojedini proizvođači ažurni po ovom pitanju. Postoji mogućnost da će navedeni popis biti dostupan javnosti kako bi svi bili upoznati da li proizvođači izvršavaju svoje obveze.

Problem su i mobilni operateri koji imaju običaj jednostavno ne poslati nadogradnju svojim korisnicima, iako je proizvođač izbacio novu verziju softvera.

Još 2012. godine najavljen je projekt Android Update Alliance koji je trebao riješiti ovaj problem na način da će Google raditi s partnerima kako bi minimalna podrška za Android telefone i tablete bila 18 mjeseci od trenutka predstavljanja uređaja. No taj projekt je neslavno propao.

Od 1,4 milijardi uređaja s Android operativnim sustavom samo  7.5% ima najnoviju verziju 6.0 Marshmallow, dok usporedbe radi recimo da je na Android 4.3 KitKatu koji je predstavljen još 2013. čak 32.5% uređaja, dok je na još starijoj verziji Jelly Bean oko 20 % uređaja.

Naravno Googleu bi bilo idealno da su svi uređaji bazirani na najnovijoj verziji Androida s obzirom da mnoge aplikacije nisu podržane na starijim verzijama, pa samim time gube dio profita od prodaje aplikacija i oglasa.

S druge strane proizvođačima je trošak izdavati novi softver za starije modele jer njihov prihod je od prodaje novih telefona i tableta. Ukoliko bi svi uređaji imali najnoviju verziju operativnog sustava mnogi bi odustali od kupnje novih uređaja. Hoće li Google ovom inicijativom uspjeti što promijeniti vidjeti ćemo u mjesecima koji su pred nama.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here