wi-fi oznaka

Wi-Fi 6 je iduća generacija bežičnog standarda koji bi trebao omogućiti brži prijenos podataka kako u vašim kućama tako i na javnim mjestima.

Trenutno su aktivni standardi Wi-Fi 4 is 802.11n (predstavljen 2009.) i Wi-Fi 5 is 802.11ac (predstavljen 2014).

Glavna značajka nove Wi-Fi 6 802.11ax tehnologije je veće brzine prijenosa podataka. Tako primjerice ako je koristite bežični router na kojeg je spojen jedan uređaj brzine bi mogle biti do 40% veće u odnosu na Wi-Fi 5.

Ovo se postiže zahvaljujući učinkovitijem kodiranju podataka, jer čipovi koji kodiraju i dekodiraju signal su moćniji i mogu odraditi dodatan posao.

Nova značajka „Target Wake Time“ ili skraćeno TWT bi trebala pomoći u očuvanju baterije vašeg pametnog telefona ili laptopa.

Kada pristupna točka komunicira s uređajem uređaj može točno znati kada može postaviti u sleep način rada i kada će se probuditi iz njega kako bi primio slijedeći prijenos. Ovime se štedi energija jer radio može ostati dulje u stanju mirovanja što poboljšava i vijek trajanja baterije.

Na javnim mjestima poput aerodroma ili koncertnih dvorana često dolazi do zagušenja bežične mreže kada je na nju spojeno mnogo uređaja. Wi-Fi 6 bi trebao omogućiti 4 puta bolju konekciju u takvom okolišu.

Wi-Fi 6 pristupna točka dijeli bežični kanal s većim brojem pod kanala, a svaki od tih pod kanala transferira podatke do različitih uređaja, odnosno ta pristupna točka može istovremeno „komunicirati“ s većim brojem uređaja.

Tako u skoroj budućnosti kada budete kupovali svoj novi uređaj pripazite da ima oznaku 802.11ax ili Wi-Fi 6 kako neki proizvođači će to označavati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here