Najnoviji Windowsi su skoro pa završeni, Windows 8 Release Preview sada je  dostupan za download. Ovo je zadnja verzija prije konačne, čiji je izlazak najavljen za 26.listopada 2012.

Windows 8 Release Preview  iako daleko od konačnog proizvoda, je ipak znatno naprednija verzija od  Consumer Preview  izdane u veljači.

Metro i dalje ostaje ali je napredak očit u načinu na koji se prebacuju aplikacije i otvaraju Charmovi koristeći miš i trackpad.

Boot Screen

Microsoft je opet promjenio Boot Screen. Izgleda jednostavno, minimalističko crno, s bijelim jednostavnim natpisom Windows na vrhu .

Boot Loader

U slučaju da imate instalirano više operativnih sistema Windows 8 je uveo novu  preinaku – sada se odabir operativnog sustava vrši nakon podizanja Windowsa.

Windows 8 boot loader funkcionira kao i Metro UI i prikazuje instaliran Windows OS kao pločice. Također nudi druge korisne opcije i alate za pomoć oko problema sistema.

Welcome Screen

Welcome Screen je elegantan i jednostavan , sa slikom avatara, korisničkim imenom i opcijom šifre ako ste je uključili.

Windows 8 - Release Preview 1

Start Screen

Kada ste se logirali prikazuje se novi Start screen koji prikazuje pločice svih instaliranih programa te sistemske alate  Windows Explorer, Internet Explorer, Desktop,… Možete koristiti miš za prelazak i biranje željene pločice, odnosno programa.

Windows 8 - Release Preview 2

U gornjem desnom kutu se nalazi vaše korisničko ime i avatar te klikom na njega dobivate opcije za promjenu user pločica , zaključavanje, odjavu ili dodavanje novog korisnika.

U Windows 8 Developer Previewu nije bilo lako prilagoditi Start Screen i moralo se modificirati sistemske datoteke da bi promijenili izgled. U  Release i Consumer Previewu je dodao opciju za mijenjanje izgleda početnog ekrana. Možete izabrati pozadinu početnog ekrana iz ponuđenog seta slika ili mijenjati boju.
Metro aplikacije se mogu zatvarati direktno jednostavnim pomicanjem kursora na centralni vrh ekrana , dok kursor ne promjeni oblik u tkz. ručicu. Tada držite kliknutu ručicu i povlačite  prema donjem dijelu , te se aplikacija odmah zatvara.

Desktop

Za pristup Desktopu, potrebno je kliknuti na Desktop pločicu na Start Screenu. Windows 7 i Windows 8 desktop izgledaju slično.  Velika razlika je pomak sa dobrog starog Start menu-a na Taskbaru na Start sa malom ikonom početnog zaslona  koji se prikazuje kada pređete kursorom preko Start gumba.

Windows 8 - Release Preview 3

Klik na ikonu vas vodi natrag na početni zaslon . Desnim klikom na donji lijevi dio pristupate skrivenom Quick Access Menu izborniku koji omogućuje lakši pristup nekolicini korisnih sistemskih alata.

Windows 8 - Release Preview 4

Ako pomaknete kursor u gornji ili donji desni kut ekrana možete pristupiti alatnoj traci preko koje možete pristupiti  Settings, Search, Share, Devices opcijama i Start ekranu.

Windows 8 - Release Preview 5

 

Explorer

Windows 8 Explorer je sličan Exploreru u Windows 7. Dobra vijest je povratak „UP“ gumba.Također je uvedena traka slična onoj u  Office 2010.

Windows 8 - Release Preview 6

Redizajniran je copy / move dialog box te ima opciju pause/resume.

 

Ostale značajke

Među najbitnijim značajkama ovog proizvoda svakako su:
manje zauzeće radne memorije – sami operativni sustav sada zauzima manje memorije i bolje je raspoređuje npr. za rad integriranih grafičkih kartica i sl.
veća učinkovitost prilikom korištenja procesora, što pomaže uređajima slabijih performansi, kao što su netbookovi i tableti, da brže odrade zadane procese,
manje zauzeće na čvrstom disku, kako bi mogli zauzeti manje prostora na sve dostupnijim solid state diskovima,
integracija sa SkyDriveom – na ovaj način olakšan je  pristup vašem sadržaju smještenom na Microsoftove cloud servere
podrška za više ekrana

Sistemski zahtjevi

Prema Microsoftu sistemski zahtjevi  za Windows 8 su slijedeći:
1 Ghz procesor,
1 GB rama za 32 bitnu verziju,  (2 GB rama za 64 bitnu verziju),
16 GB prostora na čvrstom disku (20 GB za 64 bitnu verziju),
DirectX 9 grafička kartica

Dakle iz navedenog proizlazi da su sistemski zahtjevi Windows 8  slični kao i u prethodnoj verziji  Windows  7.

Verzije Windowsa 8

Za razliku od prethodnih verzija Windows 7 i Windows Vista,  ovaj put Microsoft je odlučio iz ponude izbaciti Starter, Ultimate, Home Premium i Home Basic verzije operativnog sustava. Windows 8 će dolaziti kao Windows 8 (osnovna verzija), Windows 8 Pro (za entuzijaste i poslovne korisnike), Windows 8 Enterprise (potpuna verzija s svim dodacima namijenjena proizvođačima softwarea) i Windows 8 RT (ova verzija je namijenjena uređajima koji koriste ARM arhitekturu – dakle za tablete i pametne telefone).

Download ove verzije je moguć s Microsoftove službene stranice, uz napomenu da ova verzija ima rok uporabe 16.1.2013 godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here