System Mechanic Start zaslon

Iolo System Mechanic je program za održavanje operativnog sustava, a prva verzija je izašla još u prošlom stoljeću točnije 1998 godine. I dok se početkom 2000-tih ovaj program mogao naći instaliran na mnogim računalima, proteklih godina System Mechanic je izgubio na svojoj popularnosti. Jedan od glavnih razloga tome je dolazak brojnih alata slične (iste) namjene – TuneUp Utilities, Glary Utilities i CCleaner. 

System Mechanic Free 12 je najnovija verzija ovog programa, a programeri tvrde da je u ovoj verziji paket Tune-up Definitions koji služi za detektiranje grešaka u Windowsima sadrži 36 000 novih datoteka, a nove definicije se šalju putem redovitih ažuriranja.

Iz naslova se vidi da je ovo besplatan program, no postoji i Professional  verzija koja košta oko 400 kn a u sebi sadrži još više alata za optimizaciju.

Instalacija i sučelje

Besplatna verzija se može preuzeti s ove stranice. Iako instalacija nije previše komplicirana, traje malo duže ukoliko se odabere custom instalacija jer je potrebno registrirati program putem e-maila. Opcionalno se može dodati i gadget za radnu površinu koji prikazuje ukupno zdravlje operativnog sustava.

Sučelje programa je daleko od impresivnog no sam rad je jednostavan čak i početnicima. Iritira činjenica da je sučelje prepuno alata koji su rezervirani za  Professional verziju, a kada se na njih klikne otvara se stranica za kupnju te verzije.

System Mechanic alati

Svakako preporučujemo što češće korištenje brzog skeniranja jer taj proces detektira i uklanja najčešće probleme. Brzo skeniranje traje manje od minute. To uključuje uklanjanje nepotrebnih datoteka, popravljanje Windows registra, popravljanje prečaca i optimiziranje start-up programa. Nakon završenog skeniranja, System Mechanic prijavljuje pronađene probleme i putem izbornika nudi opciju za uklanjanje problema ili njihovo ignoriranje na određeno vrijeme.

Dubinsko skeniranje

Na sličnom principu radi i dubinsko skeniranje, koje traje satima, tako da ne preporučujemo korištenje ovog alata, osim ako računalo nije u ozbiljnim problemima. Osim automatske skeniranja i rješavanja problema, System Mechanic Free u sebi ima i neke osnovne alate poput ugrađenog uninstallera, provjere statusa antivirus i anti-malware zaštite.

Ukupno gledajući besplatna verzija ovog programa ne nudi ništa novo u odnosu na programe drugih proizvođača, iako je sasvim dovoljna za standardne procedure rješavanja osnovnih problema.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here