PlayStation gamepad

Sony je objavio neke od detalja vezanih za PlayStation 5. Prema informacijama koje je iznio Mark Cerny jedan od vodećih ljudi koji rade na projektu PlayStation 5 bi trebao imati Ryzen procesor treće generacije s osam jezgri baziran na 7nm Zen 2 arhitekturi.

Podrška za 8K rezoluciju

Nova konzola će imati i Radeon Navi grafiku i podržavati će 8K rezoluciju. Jedna od glavnih značajki PlayStationa 5 je super brza pohrana podataka zahvaljujući novoj generaciji SSD-ova koji imaju mnogo veću propusnost u odnosu na SSD-ove koji se ugrađuju u trenutna PC računala.

Prema glasinama nova konzola bi trebala biti kompatibilna s PlayStation 4 što znači da bi igre koje igrate na četvorci trebale raditi i na petici. Potvrđeno je da će biti moguće i korištenje fizičkih medija (DVD-ova), odnosno neće se sadržaj igara preuzimati isključivo s interneta.

Kada izlazi PlayStation 5?

Cerny nije natuknuo kada bi ova konzola mogla ugledati svijetlo dana, no u svojim kvartalnim izvješćima Sony je potvrdio da to neće biti u slijedećih 12 mjeseci.

Mnogi tvrde da bi ova PlayStation 5 mogao biti predstavljen u studenom 2020 jer je PlayStation 4 predstavljen u studenom 2013, dok je Pro verzija predstavljena u studenom 2016.  Tada počinje i blagdanska sezona tako da su velike šanse da nova konzola krene u prodaju baš u to vrijeme.

Prodaja PS4 se lani usporila jer je u 2018 prodano oko 17.8 milijuna primjeraka, dok je godinu prije prodano 19 milijuna. Unatoč padu prodaje, Sony se bliži prekretnici od 100 milijuna prodanih PlayStationa 4. Za taj jubilej im nedostaje nekih 3.2 milijuna primjeraka, što će sigurno biti u idućih nekoliko mjeseci.

S druge strane čekamo odgovor Microsofta koji još uvijek nije dao nikakvu informaciju o nasljedniku Xbox One konzole.

 

Saša Urličić
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.

1 komentar

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here