Logotip Netflix i PayPal

Netflix je počeo blokirati pristup korisnicima koji servisu pristupaju putem VPN-ova, a sada se u toj borbi pridružio i PayPal.

Nedugo nakon uvođenja Netflixa u 190 država diljem svijeta, servis je odlučio stati na kraj pristupu putem VPN-ova jer žele da korisnicima bude dostupan isključivo sadržaj za njihovu državu zbog autorskih prava. Korisnici Netflixa u RH imaju pristup cca. 15 – 20 % sadržaja u usporedbi s korisnicima iz SAD-a.

Prema navodima CBC-a, Netflix je već krenuo s blokiranjem pristupa putem VPN-a, pa je tako blokiran australski servis Uflix.

VPN-ovi su omogućavali da se lažira adresa korisnika i na taj način ilegalno otključa sadržaj dostupan samo u na US Netflixu. Do globalnog uvođenja Netflixove usluge po tom pitanju nisu poduzimali ništa, jer im se isplatilo uzimati novce od korisnika izvan SAD-a. Stvari su se promijenile nakon globalnog uvođenja Netflixa i tvrtka je krenula u borbu s VPN-ovima, a u tom pomaže i PayPal koji je počeo blokirati račune tvrtki koje nude VPN usluge.

Tako je tvrtka UnoTelly obavijestila svoje korisnike kako više ne primaju PayPal uplate već isključivo uplate putem kreditnih i debitnih kartica. Naveli su da su primili mail od PayPala u kojem je objašnjeno da se PayPal ne može koristiti za usluge koje krše autorska prava, zaštitni znak ili privatnost korisnika.

Jednostavno rješenje za VPN servise je da prestanu primati uplate putem PayPala već da svoje usluge naplaćuju putem kartica, no neki korisnici ili nemaju kartice ili jednostavno je ne žele unositi podatke po raznim stranicama.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here