netflix logo

Netflix će uskoro početi s blokiranjem korisnika koji koriste DNS-ove i VPN-ove kako bi zaobišli ograničenja sadržaja u pojedinim državama, navodi Neowin.

Iako je Netflix je od prošlog tjedna dostupan u 190 država uključujući i Hrvatsku, zbog autorskih prava većina sadržaja nije dostupna kod nas, a slična je situacija i ostalim državama.

Na službenom blogu objavljeno je kako Netflix kreće u borbu s DNS i VPN proxijima koji služe za lažiranje lokacije korisnika, te će takvi korisnici moći pristupiti isključivo sadržajima za kojeg Netflix ima prava prikazivanja u toj državi. Najveći gubitnici u svemu ovome su razni davatelji VPN usluga koji će sada izgubiti brojne korisnike.

Iz Netflixa su dodali kako se nadaju da će jednoga dana sav sadržaj biti dostupan svima, neovisno o lokaciji i da rade na njegovom licenciranju. Dok se to ne dogodi, nameće se logično pitanje zašto cijena usluge nije proporcionalna sadržaju koji se nudi, jer za cijenu koju korisnici Netflixa u Hrvatskoj plaćaju dobivaju samo 15-ak % sadržaja kojeg imaju korisnici ove usluge u SAD-u.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here