Sony baterija

Gotovo svakih nekoliko mjeseci izađe informacija o novim tehnologijama koje bi trebale produljiti vijek trajanja baterije na pametnim telefonima i tabletima.

Unatoč tome do sada nitko nije uspio radikalno produljiti vijek trajanja baterije, tako da na današnjem modernom smartphoneu možete biti zadovoljni ako baterija izdrži cijeli dan bez nadopunjavanja.

Jedan od problema je što većina proizvođača poput Applea, Samsunga i ostalih žele zadržati što tanji oblik uređaja, a istovremeno ugraditi baterije većeg kapaciteta. Veći kapacitet baterije znači i veće dimenzije uređaja, pa s toga većina proizvođača više pazi na estetiku nego na funkcionalnost.

Baterija bazirana na sumporu

Jedno od potencijalnih rješenja ovog problema dolazi iz Sonyja, koji radi na razvoju nove baterije bazirane na sumpornoj komponenti pri izradi elektroda. Sumpor se koristi za izradu pozitivne elektrode dok se litij koristi za izradu negativne elektrode.  Takve baterije imaju isti obujam no traju do 40 % dulje u odnosnu na klasične.

Primjena ovakvih sumpor ion baterija trebala bi krenuti od 2020. godine, a prema mnogim navodima i ostali proizvođači rade na novim tehnologijama koje bi trebale produljiti vijek trajanja baterije.

Saša Urličić
Urednik i kreativni um tech bloga "Vidi više", zaljubljenik u tehnološke inovacije, posebno gadgete s ekranima. Ovo kreativno pero je napisalo mnogo članaka i recenzija, kojima je prenijelo svoju strast prema tehnologiji.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here