Opera Next

Probna verzija Opera web preglednika bazirana na WebKit (Blink) web engineu je dostupna za preuzimanje, pod nazivom Opera Next 15.

Kao što je i najavljeno, programeri iz Švedske su odlučili napustiti dosadašnji Presto engine, i preći na WebKit tj. njegovu izvedenicu Blink, koju koriste Google Chrome i Appleov Safari.

Mnogo je novina u novoj verziji Opere, sučelje je pojednostavljeno, Opera Mail je odvojen od web preglednika i može se preuzeti kao zasebna aplikacija, a napravljene su i nove ekstenzije.

Speed Dial je i dalje prisutan, no sada je povezan s oznakama (bookmarksima). Dosadašnji Turbo mod je preimenovan u Off-road mod, no namjena mu je ista – komprimiranje web sadržaja, kao bi se isti brže učitavao u pregledniku. Ova značajka dobro dođe kod sporijih Internet veza.

Od ostalih značajki svakako valja izdvojiti Stash, svojevrsno skladište stranica koje želite pročitati. Dovoljno je kliknuti na ikonu srca i stranica će biti spremljena u Stash.

Naravno, Opera 15 je još uvijek u razvoju, a one koje zanima kako će izgledati nova generacija ovog web preglednika, mogu preuzeti probnu verziju na ovom linku.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here